A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa azért adta ki ma az engedély-visszavonásról rendelkező határozatát, mert a Takarékbank Zrt. vizsgálata olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a TISZA Takarékszövetkezetnél, hogy az SZHISZ a betétesek biztonsága érdekében kizárta azt integrációs rendszeréből.

A szövetkezeti integrációról rendelkező törvény alapján ilyen esetben az MNB-nek vissza kell vonnia a kizárt takarékszövetkezet engedélyét. E ma közzétett határozat a jogszabályi előírás alapján 8 nap múlva válhat hatályossá.

A jegybank ezzel párhuzamosan 2014. december 5-től felügyeleti biztosok kirendeléséről döntött, illetve a rendezett kártalanítás érdekében betétkifizetési tilalmat rendelt el. Az MNB egyúttal megtiltotta a takarékszövetkezetnek újabb kockázatvállalással járó ügyletek kötését, vagy hitel- és kölcsönszerződésben foglalt határidők meghosszabbítását. A felügyeleti biztosok ma átvették a takarékszövetkezet irányítását annak igazgatóságától, s gondoskodnak a megfelelő működésről.

A felügyeleti biztosok kezdeményezésére az MNB 2014. december 8-ra (hétfő) bankszünnapot rendelt el a TISZA Takarékszövetkezetnél. 2014. december 9-től (kedd) a takarékszövetkezet fiókhálózata a megszokott nyitvatartási idővel üzemel.

Az MNB engedély-visszavonó határozatának hatályossá válását követően a TISZA Takarékszövetkezetnél meglévő betétösszegek esetében az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján. A betéteseknek egyelőre nincs teendőjük, az OBA tájékoztatást nyújt majd a kifizetésekről.

A TISZA Takarékszövetkezet a 2014. szeptember végi adatok szerint 10 860 betétessel rendelkezik, működési területe jellemzően Jász-Nagykun-Szolnok megye és környéke. A takarékszövetkezet mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése a hitelintézeti szektorban nagyon csekély, mintegy 0,04%. A szövetkezeti hitelintézeti szektor helyzete – ellentétben ezen egyedi intézménnyel – összességében stabil.

Magyar Nemzeti Bank