A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Háló programja keretében 2014. november 3-án pályázatot írt ki „Az Elszámolási Törvénnyel kapcsolatos széleskörű fogyasztói tájékoztatást elősegítő pénzügyi fogyasztóvédelmi program” címmel.

A pályázat olyan országos pénzügyi fogyasztóvédelmet szolgáló tájékoztatási rendszer kialakítását támogatja, amely széles körben, hatékonyan bemutatja a fogyasztóknak az elszámolási törvénnyel (a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló 2014. évi XXXVIII. törvényben rögzített elszámolás szabályairól és egyes egyéb rendelkezésekről szóló jogszabállyal) kapcsolatos tudnivalókat.

A pályázatra azok a civil és érdekvédelmi szervezetek jelentkezhetnek, amelyek rendelkeznek a pályázati témakörökben szakmai tapasztalattal, és tevékenységüket a fogyasztók számára nonprofit jelleggel végzik.

A pályázati témakörök:

  1. A fogyasztók elszámolási törvénnyel kapcsolatos személyes tájékoztatása Ügyféltájékoztató Pontok létrehozásával;
  2. A fogyasztók elszámolási törvénnyel kapcsolatos hatékony tájékoztatása helyi médiumokon keresztül;
  3. A fogyasztók elszámolási törvénnyel kapcsolatos személyes tájékoztatása vidéki (elsősorban kistelepülési és falusi szintű) találkozókon keresztül;
  4. A fogyasztók tájékoztatása az elszámolási törvénnyel kapcsolatosan aktív online kommunikációs kampány révén.

A program keretösszege 80 millió forint. A vissza nem térítendő támogatási összeg akár a projekt teljes költségét fedezheti. A támogatási kérelmeket 2014. december 1-jén 16.00 óráig lehet benyújtani a jegybankhoz. A beérkezett pályázatokról egy szakmai testület javaslata alapján az MNB Igazgatósága dönt a jegybank felügyeleti honlapján közzétett Pályázati kiírásbanfoglaltak alapján.

Magyar Nemzeti Bank