A jegybank visszautasítja Bod Péter Ákosnak és Surányi Györgynek az MNB-re vonatkozó valótlan állításait

Az MNB változatlanul elkötelezett, hogy fenntartható pozitív eredménye terhére a közjót szolgálja

2015.május 21.- A Magyar Nemzeti Bank visszautasítja Bod Péter Ákos és Surányi György volt jegybankelnököknek a Magyar Liberális Párt tegnapi rendezvényén a jegybankra vonatkozóan tett valótlan állításait. Az MNB – szemben Surányi György állításával – a hozamkörnyezettől függően a GDP mintegy 0,02 százalékát fordítja évente alapítványai működtetésére, az alapítványi célok megvalósítása érdekében létrehozott alapítói vagyonnak ugyanis mindössze a hozamát használhatják fel az alapítványok. Surányi György tehát csúsztat és hamis látszatot kelt, amikor a GDP 0,8-0,9 százalékát kitevő költekezésről beszél.

A Magyar Nemzeti Bank – élve a törvényben biztosított lehetőséggel – az elmúlt évtizedekben, így Bod Péter Ákos és Surányi György vezetése idején is, számos különböző célú alapítvánnyal rendelkezett, az alapítványi célok megvalósítása érdekében alapítói vagyont, a működés biztosítására pedig támogatást és infrastruktúrát biztosított.

A jegybank továbbra is elkötelezett, hogy a gazdálkodásában is megnyilvánuló függetlensége alapján eredménye terhére a közjót szolgálja, fenntartható pozitív eredmény esetén, annak mértékéig. A jegybank nyeresége a közösség pénze, amelyet az MNB közösségi célokra fordít, s amelyből közösségi vagyont épít.

A jegybanki csúcstalálkozónak elnevezett május 20-i kétfős „konferenciáról” – a Liberális Magyarországért Alapítvány és a Magyar Liberális Párt mint szervezők hamis tájékoztatásával szemben – Matolcsy György jegybankelnök nem más elfoglaltsága miatt maradt távol, hanem azért, mert nem kívánt pártpolitikai célú, az MNB függetlenségét pártpolitikai nyomásgyakorlással korlátozni próbáló eseményen megjelenni.