Budapest, 2015. december 16. - Az Európai Bizottság jóváhagyásával az MKB Bank eladja a toxikus eszközportfólióját, így a Bank tőkehelyzete nagymértékben javul, és működése újra fenntartható, jövedelmező pályára kerül. Az Európai Bizottság szoros ellenőrzése mellett az MNB által alkalmazandó szanálási eszközök segítségével növelhető az MKB Bank üzleti értéke, ami lehetőséget ad egy sikeres értékesítés lebonyolítására. Az MNB, mint szanálási hatóság célja a pénzügyi stabilitás megőrzése és az ügyfelek védelme.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014. december 18-án szanálás alá vonta az MKB Bankot, és megkezdte, illetve felgyorsította a jövedelmezőség visszanyeréséhez szükséges átalakításokat. Az MKB Bank leépítette az alaptevékenységhez szorosan nem kapcsolódó üzletágakat - értékesítette tulajdonrészét a biztosító társaságaiban, valamint átalakította az autófinanszírozással kapcsolatos cégcsoportot, megtartva a lízing üzletágat. Szintén a reorganizáció részeként jelentősen csökkentette a működési költségeket, többek között mérsékelte a vezetői és alkalmazotti létszámot, fiókokat zárt be.

2015 elejétől a szanálás részeként a szerkezetátalakítás mellett a bankot terhelő rossz portfólióelemek leépítése is elkezdődött, melyre egy kétlépcsős megoldás született. Az első lépésben a kereskedelmi ingatlanfinanszírozási ügyletekből álló rossz eszközportfólió piaci körülmények között, átlátható módon került értékesítésre külső szakmai tanácsadó bevonásával. A vagyonértékesítés során számos ügylet került eladásra különböző befektetői csoportok részére.

A második lépésben 2015 végéig a megmaradó kereskedelmi ingatlan-portfólió eszköz-elkülönítés mellett leválasztásra kerül az MKB Bankról. Az Európai Bizottság mai döntése értelmében a Szanálási Alap által létrehozott Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. (MSZVK) az MKB Bank leválasztandó eszközeit egy független értékelő által meghatározott – a jelenlegi piaci értéknél magasabb –, úgy nevezett tényleges gazdasági értéken veszi meg. Az eszközállomány átvételéhez szükséges forrást az MSZVK számára piaci alapon – jogszabályon alapuló állami készfizető kezességvállalás mellett – hazai kereskedelmi bankokból álló konzorcium nyújtja.

Az Európai Bizottság által elfogadott az MSZVK által az MKB Banknak nyújtott támogatás nagysága a leválasztandó portfólió piaci ára és a tényleges gazdasági értéke közötti különbség nagysága. A támogatás fejében az MSZVK a megtisztított és értékesebbé váló MKB Bank eladásából származó ellenértékét kompenzációként megkapja. A megfelelő mértékű kompenzáció előfeltétele annak, hogy az MKB Bank mérlegéből a toxikus eszközök a piaci árnál magasabb értéken kerülhessenek ki.

Az Európai Bizottság mai döntése az MNB-nek zöld utat ad a szükséges eszköz-elkülönítési lépések végrehajtására 2015 végéig. Az Európai Bizottság részletesen megvizsgálta és elfogadta az MKB Bankból az MSZVK számára átadandó eszközök körét és értékelését, az MSZVK által nyújtott támogatás nagyságát és a támogatás kompenzációjának módját. Az Európai Bizottság ugyancsak értékelte és elfogadta a működőképesség helyreállítására eddig megtett szerkezetátalakítási lépéseket és a megtisztított bank életképességét biztosító középtávú üzleti tervét.

Az MKB Bank szanálási folyamatában fontos lépésként – ez év végéig – tehát kikerülnek a bank mérlegéből az elmúlt években nagy veszteséget okozó kereskedelmi ingatlanhitelek. A rossz eszközeitől megtisztított, illetve az átszervezés kapcsán hatékony működést elérő MKB Bank részvényei pedig piaci alapon kerülnek majd értékesítésre 2016. első felében.

Az MNB célja az intézmények szanálása során a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fenntartása és az ügyfelek védelme. A szükséges lépések év végéig történő megtétele után az MKB Bank egy stabil, versenyképes, jövedelmező bankként folytathatja tevékenységét, ami lehetőséget ad egy sikeres értékesítés lebonyolítására.

Európai Bizottság határozata elérhető: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-6347_en.htm

Magyar Nemzeti Bank