2015. szeptember 25. – Újabb hamis állítások jelentek meg a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozóan a Magyar Nemzetben. A napilap állításával szemben az MNB semmilyen újságírói kitiltásról nem rendelkezett a felügyelőbizottsági ülésekre vonatkozóan. A jegybank fb ülései soha nem voltak sajtónyilvánosak, azokra újságíró nem kap meghívást, az üléseken részt venni jogosult személyeket a felügyelőbizottság ügyrendje pontosan meghatározza. Más uniós jegybankban sincs példa arra, hogy a sajtó meghívása mellett zajlanának a felügyelőbizottság vagy a Monetáris Tanács ülései. Ez utóbbi testület esetében az ülésre bevitt döntés-előkészítő anyagok minősített adatok, a szó szerinti jegyzőkönyv 30 évre kerül titkosításra.

Az üléseken a felügyelőbizottság tagjain kívül állandó meghívottként az MNB elnöke  - akadályoztatása esetén az Monetáris Tanács elnökhelyettese, amennyiben ő sem tud részt venni az ülésen, akkor a jegybankelnök által delegált személy - , a belső ellenőrzés vezetője, illetve az fb-vel való kapcsolattartásra kijelölt személy vehet részt. Az ülés résztvevője lehet továbbá eseti meghívottként az Állami Számvevőszék képviselője, valamint valamely napirendi pont előadója.

A felügyelőbizottság zárt ülés megtartására is jogosult, amelyen csak az fb tagjai és a testület által meghatározott személyek vehetnek részt. A felügyelőbizottság által tárgyalandó anyagok az fb döntéséig döntés-előkészítő anyagoknak minősülnek, melyek az Infotörvény szerint nem nyilvánosak.

A felügyelőbizottság valamennyi ülését követően tájékoztató közleményt bocsájtott ki a nyilvánosság számára, és ez a gyakorlat a jövőben is folytatódik. Döntéseiről az MNB  - többek között sajtótájékoztatók, közlemények és jelentések formájában -  folyamatosan tájékoztatja az újságírókat, rendezvényeiről a jegybank nem tiltott ki és nem tilt ki újságírókat. Valamennyi sajtónyilvános jegybanki esemény meghívotti listáján szerepel a Magyar Nemzet, amely az MNB tegnapi tájékoztatóján is jelen volt.

Ugyancsak valótlan a napilap azon állítása, miszerint az MNB „nem veszi emberszámba” a jegybank volt tisztségviselőit. A korábbi fb-ben a felügyelőbizottsági tagok részére minden alkalommal a törvényben megállapított tiszteletdíjak kerültek kiutalásra, sőt Róna Péter esetében a jegybank költségtérítést is fizetett. Róna Péter a testület négyéves működése alatt bruttó 32 428 000 forintnyi tiszteletdíjat, míg Varga István szintén ugyanekkora összeget kapott bizottsági munkájáért. Róna Péter – egyedüliként az fb-tagok között – 2,9 millió forintos költségtérítést vett fel a jegybanktól, elsősorban repülőjegyeire kérve a pénzt.

Az MNB minden fb-tag esetében időarányosan fizette és fizeti a tiszteletdíjakat, e gyakorlatot a korábbi jegybanki vezetők alakították ki, amit az Állami Számvevőszék és a Nemzeti Adó és Vámhivatal is ellenőrzött, és kifogást egyetlen hatóság – illetve más, korábbi felügyelőbizottsági tag – sem emelt. Róna Péter jogviszonya kezdetekor is időarányosan kapta meg a tiszteletdíját, amit akkor ő sem kifogásolt. Jóllehet, a testület 2015. május 5. után munkát nem végzett, Róna Péter május hónap teljes időtartamára szeretett volna pénzt kapni: nem elégedett meg az időarányosan neki járó 86 452 forinttal, hanem a teljes havi tiszteletdíjat kérte. A jegybank tehát nincs szereptévesztésben, ugyanis a kifizetések során nem a saját döntése, hanem a törvény és az annak megfelelő, többéves jegybanki gyakorlat szerint jár el.

Az új felügyelőbizottsági tagság kapcsán az Országgyűlés gazdasági bizottságában 2015. július 1-jén Róna Péter nulla szavazatot kapott, vagyis senki nem voksolt bizottsági tagságára, míg Varga István jelöléssel sem rendelkezett, a Jobbik ugyanis helyette Nyikos Lászlót javasolta felügyelőbizottsági tagnak, aki végül megválasztásra is került.

Hasonlóan a Magyar Nemzet korábbi valótlan közlései esetéhez, a Magyar Nemzeti Bank ezúttal is helyreigazítást kér a napilaptól.