A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárása nyomán megállapította, hogy a Seychelle Köztársaságban bejegyzett Tresor Market Corporation Magyarországon rendszeres gazdasági tevékenysége keretében, pénzügyi eszközre vonatkozóan befektetési szolgáltatásnak minősülő portfóliókezelést végzett. A Tresor Market Corporation azonban nem rendelkezik e tevékenység végzésére vonatkozó engedéllyel itthon.

A jegybank piacfelügyeleti eljárása azt is feltárta, hogy a szintén a Seychelle-n bejegyzett TM Solutions Ltd., illetve a 1063 Budapest, Szinyei Merse utca 10. szám alatti székhelyű Tresor Market Agent Kft. és a Tresor-M Agent Kft. függő ügynöki (meghatalmazotti) tevékenységet végzett a Tresor Market Corporation-nak. E társaságok szintén jogosulatlanul, bejelentés hiányában közvetítettek befektetési szolgáltatási tevékenységet.

Az MNB ma közzétett határozatában azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a Tresor Market Corporation engedély nélkül befektetési szolgáltatási – így különösen portfóliókezelésre irányuló - tevékenységet végezzen. Az engedély nélkül végzett befektetési szolgáltatási tevékenység miatt emellett 290 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte a társaságot.

A jegybank szintén megtiltotta a TM Solutions Ltd., a Tresor Market Agent Kft. és a Tresor-M Agent Kft. számára a bejelentés hiányában függő ügynöki (meghatalmazotti) tevékenység végzését. A történtek miatt a TM Solutions Ltd.-re 30 millió, a Tresor Market Agent Kft.-re 1,5 millió, a Tresor-M Agent Kft.-re pedig 3,9 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki.

A pénz- és tőkepiac átlátható működésének alapvető biztosítéka, hogy az itt tevékenykedő személyek, illetve a hozzájuk kapcsolódó közvetítők csak a jogszabályban meghatározott formai keretek között működjenek. Ha a piaci szereplők vagy a hatóság számára nem egyértelműek a közvetítői viszonyok, a befektetési szolgáltatási tevékenység hatékony felügyelete már akkor is jelentősen sérül, ha e közvetítői viszonyok egyébként a megfelelő engedélyek birtokában működő társaságokhoz kapcsolódnak.

A pénzügyi szervezetek által végzett tevékenységek - e szervezetek ügyfeleinek védelme érdekében - itthon engedélyhez vagy bejelentéshez kötöttek. Hangsúlyosan ajánlott, hogy a fogyasztók minden, pénzügyi szervezettel történő szerződéskötés előtt - a felugyelet.mnb.hu honlapon - ingyenesen elérhető, piacfelügyeleti Figyelmeztetéseket is tartalmazó adatbázisban előzetesen tájékozódjanak az adott piaci szereplő tevékenységének jogszerűségéről.

Magyar Nemzeti Bank