Budapest, 2015. december 16. - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonába került Budapesti Értéktőzsde mai közgyűlésén megválasztották az intézmény új vezetését. A tőzsde részvényesei az igazgatóság elnökének Nagy Mártont, a felügyelőbizottság elnökének Dr. Gerhardt Ferencet nevezték ki. A BÉT vezérigazgatói pozícióját január 1-től Végh Richárd tölti be. Az MNB kiemelt célja, hogy a nemzeti tulajdonba került tőzsde a következő időszakban megfelelő tőkebevonási lehetőséget biztosítson a hazai vállalatok számára, így a tőkepiac oldaláról is támogassa azt a célkitűzését, hogy a gazdaságban lévő megtakarítások minél nagyobb mértékben a beruházások felé áramoljanak.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerdai közgyűlésén a tőzsde tulajdonosai megválasztották a tőzsde igazgatóságának és felügyelőbizottságának tagjait. Az öttagú igazgatóság a közgyűlést követő ülésén Nagy Mártont, míg az öttagú felügyelő bizottság Dr. Gerhardt Ferencet választotta elnökének. Az igazgatóság a BÉT vezérigazgatójának 2016. január 1-jei hatállyal Végh Richárdot nevezte ki. A BÉT azt követően választotta meg új vezetőit, hogy az MNB november végén adásvételi szerződést kötött az osztrák CEESEG AG-val és az Österreichische Kontrollbank AG-val azok 68,8 százalékos részesedésére vonatkozóan, és ezzel a BÉT 75,8 százalékos tulajdonosává vált. A tranzakcióval az MNB többségi tulajdonosa lett a magyar tőzsdének, amely ezzel a lépéssel ismét nemzeti tulajdonba került.

Az MNB kiemelt célja, hogy a tőzsdét fejlessze és megfelelő méretű, hatékonyan működő tőkepiacot alakítson ki, mivel az hozzájárul egy egészségesebb szerkezetű pénzügyi rendszerhez és a gazdaság további kifehéredéséhez a tőzsdén jegyzett vállalatok átláthatóságának biztosítása révén. A BÉT vezetése a célok megvalósítása érdekében február végéig elkészíti az intézmény új stratégiáját. A stratégiai célok elérését segíti a most kialakult, hatékony működést biztosító tulajdonosi szerkezet, valamint a kormánnyal történő együttműködés a magyar tőkepiac fejlesztése érdekében. Az MNB számos olyan stratégiai újítás bevezetésére készül, amelyek a hazai tőkepiac fejlesztését és a tőzsde erősítését szolgálják, továbbá amelyek megfelelő ösztönzőket biztosítanak a hazai tőzsdei kibocsátók és befektetők számára. E stratégia, illetve a BÉT működésének átalakítása eredményeként egy egészségesebb szerkezetű pénzügyi rendszer jöhet létre az országban, amely hatékonyabb módon szolgálja a gazdasági növekedést. Ennek érdekében a tőzsde új szolgáltatások, szekciók bevezetését tervezi globális kapcsolatrendszerének erősítése mellett. Az új stratégia kidolgozása során az MNB együtt kíván működni az érintett piaci szereplőkkel, ezért Patai Mihály, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója vezetésével létrehozta a Tőzsdei Tanácsadó Testületet, mely hamarosan megkezdi munkáját.

A Budapesti Értéktőzsde igazgatóságának tagjai:

  • Nagy Márton (Magyar Nemzeti Bank)
  • Végh Richárd (Magyar Nemzeti Bank; Budapesti Értéktőzsde 2016. január 1-től)
  • Selmeczi-Kovács Zsolt (GIRO Elszámolásforgalmi Zrt.)
  • Barlai Róbert (OTP Bank)
  • Bacsa György (MOL Nyrt.)

A Budapesti Értéktőzsde felügyelő bizottságának tagjai:

  • Gerhardt Ferenc (Magyar Nemzeti Bank)
  • Kuti Zsolt (Magyar Nemzeti Bank)
  • Bartha Lajos (Magyar Nemzeti Bank)
  • Régely Károly (Concorde Értékpapír Zrt.)
  • Herczku György (KBC Securities Corporate Finance)