MNB Közlemény – a Jegybanki Renminbi Program (JRP) meghirdetéséről

Budapest, 2015. 02. 19. - A Magyar Nemzeti Bank a Kínai Jegybankkal kötött devizacsere megállapodáshoz kapcsolódóan meghirdeti a Jegybanki Renminbi Program (JRP) elindítását a kínai újév első napjával. A kínai deviza, a renminbi nemzetközi elszámolásokban betöltött súlyának növelése a kínai gazdaságpolitika kiemelt célja, amit kormányzati, illetve jegybanki lépések sorozata támogat a külföldi partnerek oldaláról.

Az Európai Unió egyik legfontosabb külkereskedelmi partnerévé mára Kína vált. A kínai tőkemérleg és árfolyamrendszer liberalizációjával párhuzamosan finanszírozási és diverzifikációs lehetőségeket biztosíthat az EU országainak a kínai megtakarítási portfolió és finanszírozási szerkezet átalakulása. Magyarországnak kitüntetett szerepe van a régiós kínai kapcsolatok tekintetében: a Magyar Nemzeti Bank Kelet-közép Európa ezidáig egyetlen jegybankjaként kötött devizacsere megállapodást a Kínai Jegybankkal, Magyarországon működik az egyetlen kínai kereskedelmi bank, valamint Magyarország vált az elmúlt években a kínai működőtőke beáramlás és népességvándorlás egyik legfontosabb régiós célországává.

A renminbi elszámolásokban közreműködő Európai Központi Bankok Rendszerébe tartozó tagjegybankok lépéseit áttekintve az MNB a Jegybanki Renminbi Program keretében megkezdte a pénzügyi infrastruktúra és intézményrendszer fejlesztését. Mindez elősegítheti a renminbi nemzetközi súlyának növekedéséből fakadó előnyök kihasználását, és Budapest regionális szerepéből fakadóan határon átnyúló piaci aktivitást és jövedelmet generálhat Magyarország és a régió számára.

A Jegybanki Renminbi Programhoz kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Bank 2015-ben elindítja a Budapesti Renminbi Kezdeményezést. A kezdeményezés célja Magyarország befektetési palettájának és finanszírozási forrásainak bővítése. Az MNB fontos célja a programmal a pénz-, deviza- és tőkepiaci infrastruktúrák megteremtése, az elszámolásrendszer fejlesztése, a kínai tőkepiaci engedélyekről történő tárgyalások megkezdése a renminbi elszámolásokhoz kapcsolódó pénzügyi, vállalati és kormányzati szereplők bevonásával.

A Jegybanki Renminbi Program (JRP) keretében az MNB a következő kérdéseket vizsgálja meg 2015 folyamán:

• renminbi devizatartalék portfolió,
  • jegybanki renminbi likviditási eszköz piaci zavarok esetére,
  • a renminbi elszámolásforgalmi infrastruktúra fejlesztése,
  • a renminbi használatával és a kínai bankok határon átnyúló aktivitásával összefüggő pénzügyi stabilitási és felügyeleti szempontok.