Tovább erősödik a likvid állampapírok szerepe a jegybanki hitelműveletek során elfogadható fedezeti körben

Budapest, 2015. december 16. – Az MNB kismértékben szigorította a hitelműveletei során elfogadható fedezetekre vonatkozó előírásait. A módosítások eredményeképpen tovább erősödik a fix kamatozású, likvid állampapírok jelentősége a fedezetként elfogadható egyéb értékpapírokhoz képest. A módosításokkal az MNB kockázati profilja javul, ugyanakkor a bankrendszer szintjén vagy egyedi banki szinten a rendelkezésre álló fedezetek befogadási értéke csak kismértékben csökken. A jelenlegi módosítások mellett az MNB 2016 folyamán felülvizsgálja a jelzáloglevelekre vonatkozó befogadási mértékeket a kockázati profil további javítása, illetve az EKB gyakorlatával való összhang megteremtése érdekében.

Az MNB a jegybanktörvény előírásainak megfelelően hitelt csak fedezett formában nyújthat ügyfelei számára. A fedezetlenség és ebből eredő potenciális veszteségek elkerülése érdekében kockázatkezelési eszközök (például haircut) alkalmazására kerül sor a fedezetek befogadásakor. Az MNB a jelenlegi felülvizsgálat során áttekintette az elmúlt évek értékpapír-piaci változásait és a jegybanki fedezetkezelés nemzetközi gyakorlatában megfigyelhető tendenciákat.

A felülvizsgálatot követően a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is a fix kamatozású, magas likviditású állampapírok fedezetként való elhelyezését preferálja az MNB, ugyanakkor az állampapír-fedezetek preferenciális helyzete az egyéb értékpapírokhoz képest tovább javul. Az MNB az értékpapír-piac likviditásának növelése és a piac élénkítése érdekében az értékpapírok likviditását is szem előtt tartva tovább javítja az árjegyzettség jelentette preferenciális haircut-elbírálást.

A változtatások az MNB kockázati profiljának javulását eredményezik, ugyanakkor érdemben nem csökkentik sem a bankrendszer szintjén, sem egyedi banki szinten a rendelkezésre álló fedezetek befogadási értékét. A bankrendszer felkészülését támogatva a módosítások 2016. március 31-i hatállyal lépnek életbe.

A jelenlegi módosítások mellett a kapcsolt vállalkozások által kibocsátott jelzáloglevelek fedezetként történő túlzott használata által okozott hitelkockázati koncentrálódás kezelésére az MNB 2017 elejétől addicionális haircut alkalmazását kívánja bevezetni. A bevezetés ütemezését és a haircut szintjét az MNB 2016 során teszi közzé.