Budapest, 2015. november 4. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában hétszázezer forintra bírságolta a Szabolcs Takarékszövetkezetet. A hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján legkésőbb ez év december végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket.

Az MNB határozatában megállapította, hogy a Szabolcs Takarékszövetkezet az MNB ez év elején hozott határozatában előírt kötelezettségét határidőre nem teljesítette. A hitelintézet ezzel továbbra is megsértette a pénzforgalom lebonyolításáról szóló 18/2009. (VIII. 6.) MNB rendelet csoportos beszedések visszautasítására és a csoportos átutalási megbízások teljesítésére vonatkozó előírását.

Az MNB ma közzétett határozatában kötelezte a Hitelintézetet, hogy a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényben foglaltaknak való megfelelést 2015. december 31-ig biztosítsa.

A jogsértésekre tekintettel az MNB hétszázezer forint összegű bírság megfizetésére is kötelezte a Hitelintézetet. Az intézkedés oka, hogy a Hitelintézet az előírt határidőre nem tett eleget kötelezettségének, a jogszabálysértés huzamosan, folyamatosan fennáll és a csoportos átutalási megbízásokhoz kapcsolódó jogszabálysértő állapotot rendszerbeli hiányosság okozza.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. A fizetési lánc két végén álló ügyfelek ugyanis a fizetést illetően nem feltétlenül érintkeznek közvetlenül egymással, így eltérő információjuk van a fizetési műveletek lebonyolításáról, bizonyos adatokkal pedig egyáltalán nem rendelkeznek. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.

Magyar Nemzeti Bank