Budapest, 2016. július 12. - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának döntése értelmében 2016 augusztusától a jelenlegi heti gyakoriság helyett havonta egy alkalommal kerül sor az irányadó három hónapos jegybanki betéti eszköz tenderére, 2016 októberétől pedig az MNB korlátozza a tenderen elfogadott banki ajánlatok mennyiségét. A célzott, nem-konvencionális lépések a banki likviditás terelésével támogatják az MNB hitelösztönzési és önfinanszírozási programjait.

A Monetáris Tanács a mai ülésén az irányadó eszközhöz való hozzáférés fokozatos korlátozásáról határozott. Ez az alábbi két, egymásra épülő lépés megvalósulását jelenti.

  • Első lépésként 2016 augusztusától a jelenlegi heti egy tender helyett havi egy tenderen fogad be a jegybank banki betéteket a három hónapos irányadó eszközben. A tenderek minden hónapban a Monetáris Tanács kamatdöntő ülését követő szerdán kerülnek megrendezésre. A tenderek ritkításával a jelenlegi 13 sorozat helyett 3 sorozat között oszlik majd szét a sterilizációs állomány, ami a betétek jelentős koncentrálódásával jár. Az első olyan betétlejárati nap, amikor az MNB nem tart tendert: 2016. augusztus 3.
  • Második lépésként az MNB 2016 októberétől kezdve korlátozza a három hónapos betétben elhelyezhető banki likviditás mennyiségét. A mennyiségi korlátozás mértékével, illetve a kapcsolódó aukciós technikával és allokációs mechanizmussal kapcsolatos operatív részletekről az MNB 2016. szeptemberben hozza meg döntését, amiről a bankokat és a közvéleményt is értesíti. Az első tendernap, amikor az MNB mennyiségi korlát mellett hirdeti meg a 3 hónapos betétet: 2016. október 26.

A fenti lépések a bankoknál maradó többletlikviditás irányadó eszközből való kiszorításával elősegítik a piaci hozamok csökkenését. Mivel a kiszoruló likviditás a jegybank egyéb betéti eszközein felül a bankközi piacra és az állampapírpiacra áramolhat, így a hozamhatás is ezeken a részpiacokon jelentkezhet, támogatva a hitelezés ösztönzését, illetve az Önfinanszírozási programot. A likviditás három hónapos betétből való kiáramlása már a tenderek ritkításával elindulhat, azaz már a ritkítási szakaszban elkezdődhet a likviditás állampapír-piacra áramlása, illetve élénkülhet a bankközi piac forgalma.

A három hónapos betét rendelkezésre állásának korlátozása banki alkalmazkodást vált ki, amit az MNB folyamatosan figyelemmel kísér, különös tekintettel a jegybanki betét-, illetve hiteleszközök igénybevételére, a bankközi hozamok alakulására (BUBOR), valamint az állampapír-piaci folyamatokra. Az MNB a három hónapos betétre vonatkozó számszerű mennyiségi korlátot a tenderritkítási időszak tapasztalatainak figyelembevételével határozza meg. Az MNB a banki alkalmazkodás függvényében finomhangoló eszközöket alkalmazhat.

Magyar Nemzeti Bank