A jegybank felfüggesztette a NORDTELEKOM részvények tőzsdei kereskedését

Budapest, 2016. június 17. Az MNB mától átmenetileg felfüggesztette a NORDTELEKOM Távközlési Szolgáltató Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat. A moratórium a törvény által előírt rendszeres tájékoztatás NORDTELEKOM általi közzétételéig marad érvényben. Az MNB a kibocsátót egyúttal 5 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelési tevékenysége során megállapította, hogy a NORDTELEKOM Távközlési Szolgáltató Nyrt. (NORDTELEKOM Nyrt.) annak ellenére sem készített összevont (konszolidált) éves beszámolót, hogy egy 100 százalékos leányvállalattal rendelkezik, és így anyavállalatnak minősül. A NORDTELEKOM Nyrt. helytelenül értelmezte a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, a kibocsátó által hivatkozott kivételszabály ugyanis a tőzsdén jegyzett társaságokra nem alkalmazható. A NORDTELEKOM Nyrt. tehát – a számvitelről szóló törvény vonatkozó előírásai ellenére – jelenleg egyáltalán nem rendelkezik a kibocsátó legfőbb szerve által elfogadott – az éves jelentés részét képező – konszolidált éves beszámolóval.

A feltárt jogsértés miatt a megfelelő éves jelentések közzétételéig a jegybank mától felfüggesztette a NORDTELEKOM részvények kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén, és a kibocsátót 5 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

A jegybank ezután is elemzi és értékeli a folyamatos felügyelés keretében rendelkezésére álló információkat, hogy az éves jelentését esetlegesen nem a tőkepiacról szóló törvény (Tpt.) által előírt tartalommal közzétevő kibocsátóknál is megtegye a szükséges intézkedéseket.

Mint ismeretes, az MNB 2016. május 4-én összesen 27 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezett öt, éves jelentéseik közzétételét elmulasztó kibocsátót. Többségüknél a jegybank tőzsdei kereskedési moratóriumot is elrendelt azok rendszeres tájékoztatási kötelezettségeinek megsértése miatt. Az MNB 2016 májusában emellett az éves jelentését nem a Tpt. által előírt határidőben közzétevő EST MEDIA Vagyonkezelő Nyrt.-vel, a PANNON-VÁLTÓ Ingatlanbefektetési és Vagyonkezelő Nyrt.-vel, az OTT-ONE Nyrt.-vel és az EXTERNET Telekommunikációs és Internet Szolgáltató Nyrt.-vel szemben figyelmeztetés intézkedést alkalmazott.

A tőzsdei kibocsátóktól fokozottan várható el, hogy vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetükről a számviteli szabályokban meghatározott módon megbízható és valós információkat hozzanak nyilvánosságra. A konszolidált beszámoló készítésének elmaradása a befektetők jogos érdekeit és a tőkepiac egyensúlyát veszélyezteti. E beszámoló biztosítja ugyanis (különösen egy tőzsdén jegyzett, anyavállalatnak minősülő társaság esetében), hogy a kibocsátó jövedelemtermelő képességéről, vagyonáról és annak alakulásáról, pénzügyi helyzetéről és jövőbeni terveiről a befektetőkben megbízható és valós összkép alakulhasson ki.

Határozat