Budapest, 2016. január 6. - Félrevezető információk jelentek meg egyes sajtóorgánumokban az MKB Bank állami megvásárlásával, szanálásával és újraértékesítésével kapcsolatban az elmúlt hetekben. E sajtóhírek azt a téves látszatot próbálják kelteni, mintha a Magyar Állam hibát követett volna el az MKB Bank megvásárlásával. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mint a tulajdonosi jogok jelenlegi gyakorlója szerint az MKB Bank állami megvásárlása helyes döntésnek bizonyult.

Az állam 2014 közepén az MKB Bankot 270 millió eurós feltőkésítést követően vásárolta meg 55 millió euróért. Bizonytalan, hogy ez a mértékű feltőkésítés az állami vásárlás hiányában megvalósult volna-e. A hosszú távú jövedelmezőség visszanyerése miatt a tőkeemelés mellett szükség volt egy szerkezetátalakításra is, ami főként a toxikus portfolióelemek eladására irányult. A szanálási eszköztár részeként a rossz portfolióelemek leválasztására az MNB-nek az állammal összehasonlítva hatékonyabb eszközök álltak rendelkezésre. Az MNB mindezt úgy hajtotta végre, hogy végig szem előtt tartotta azt, hogy az ügyfelek pénze biztonságban legyen. Egy rendszerszinten is jelentős bank megmentése/helyreállítása nemcsak az ügyfelek érdeke, hanem nemzetgazdasági érdek is. Az állami tulajdonszerzés, majd a szerkezetátalakítás nyomán az MKB Bank egy stabil, versenyképes, jövedelmező bankká alakul át. Az MNB határozott célja az erős verseny biztosítása a magyar banki szektorban és az MKB márkanév erejének megőrzése.

A szanálás során az MKB részvényei az MKB-nak nyújtott állami támogatás fejében a Magyar Szanálási Vagyonkezelőhöz kerültek. A Magyar Nemzeti Bank bízik abban, hogy a rossz eszközeitől már megtisztított MKB Bankot az eredeti vételárnál magasabb összegért sikerül értékesíteni. Ha ez megvalósul, az állam kifejezetten jól jár a tranzakció során, hiszen az értékesítésből befolyó összeg – az Európai Uniós jogszabályok miatt kötelezően felállított – a pénzügyi stabilitás fenntartásához elengedhetetlen Szanálási Alapba kerül. Ez a tranzakció nem érinti sem a központi költségvetést, sem az államadósságot. A Szanálási Alap feltöltése így nem a bankok vagy éppen az ügyfelek pénzéből történik meg. A Szanálási Alap célja, hogy a nehéz helyzetbe került intézményekben a kritikus funkciók minden esetben fenntarthatóak maradjanak, így a szanálás a fizetésképtelenségi eljárással szemben előnyös alternatíva legyen.

Az MKB megvásárlására, szanálására és értékesítésére tehát a pénzügyi stabilitás fenntartása, a bankrendszer konszolidációjának, megtisztulásának felgyorsítása miatt van szükség, ami nagyobb gazdasági növekedést, stabilitást hozhat. Az MKB Bank állami megvásárlása így helyes döntésnek bizonyult.