A Magyar Nemzeti Bank üdvözli, hogy a Moody’s felminősítésről szóló döntésével immár mindhárom vezető nemzetközi hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába emelte a magyar államadós-osztályzatot, elismerve ezzel az új magyar gazdasági modell eredményeit, köztük a fenntartható növekedés biztosítását.

Az elmúlt évek fiskális és monetáris politikai fordulatának köszönhetően markáns javulás következett be a hazai gazdasági mutatók alakulásában és az ország kockázati megítélésében, amelyet a piaci szereplők és a szakértő elemzők már régóta elismernek. A gazdasági fundamentumok stabil javulását figyelembe véve a Magyar Nemzeti Bank régóta azt az álláspontot képviseli, hogy szakmailag indokolt és időszerű a magyar adósbesorolás javítása. A jegybank ezért üdvözli a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s felminősítése után a Moody’s hasonló értékelését.

Az elmúlt hónapok felminősítései bár megkésett, de egyértelmű elismerései azon eredményeknek, amelyeket a magyar gazdaság az elmúlt években ért el. Különösen kiemelendő a külső sérülékenység jelentős mérséklése és a növekedési kilátások javítása, amelyekhez a jegybanki programok is érdemben hozzájárultak. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis teljes törvényi mandátumának megfelelve az árstabilitás biztosítása mellett a gazdaság egészének is széles körű támogatást nyújt. A gazdaságpolitikai fordulat elérése Magyarország közös sikerének tekinthető. A strukturális reformoknak és az alkalmazott innovatív intézkedéseknek köszönhetően a válság előtt megkezdődő leminősítési hullámot egyértelműen sikerült megtörni, miközben a gazdasági egyensúly elérése mellett megteremtődtek a fenntartható növekedés alapjai. Ez egyben azt is jelenti, hogy stabil fundamentumok mellett biztosítható az ország versenyképességének további javítása.

A folyamatosan javuló költségvetési, pénzügyi és reálgazdasági folyamatok alapján megalapozott várakozásnak tekinthető, hogy az elmúlt hónapok felminősítéseit újabb pozitív értékelések kövessék a jövőben.