Budapest, 2016. november 23. - Szerdán megtartotta második korlátos három hónapos betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank 450 milliárd forint meghirdetett mennyiség mellett 696 milliárd forint banki ajánlatból 400 milliárd forintot fogadott el, amivel 937 milliárd forintra csökkent a három hónapos betéti állomány. A likviditás kiszorítása hozzájárul a monetáris kondíciók célzott, nem-konvencionális eszközökkel történő lazításához.

Szerdán megtartotta második mennyiségi korlát mellett meghirdetett három hónapos betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank 450 milliárd forint értékben hirdette meg az eszközt, amire a bankok 696 milliárd forint értékben adtak be ajánlatokat. Az MNB a banki ajánlatok és a likviditási folyamatok alapján 400 milliárd forint értékben fogadott be betéteket három hónapos futamidőre, aminek eredményeképp – a 637 milliárd forintos lejáró állomány figyelembevételével – a három hónapos betéti állomány 1174 milliárd forintról 937 milliárd forintra csökkent.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án döntött az idei negyedik negyedév három hónapos betéti tenderein érvényes mennyiségi korlátról, aminek értelmében az októberi, a novemberi és a decemberi betételhelyezések összege nem haladhatja meg a 900 milliárd forintot. A 3 hónapos betét mennyiségi korlátozása támogatja a bankközi piacok élénkülését, és így hozzájárul a monetáris kondíciók célzott, nem-konvencionális eszközökkel történő lazításához.

Az idei év utolsó tenderét 2016. december 21-én tartja az MNB. A Monetáris Tanács a 2017. első negyedéves mennyiségi korlátról 2016. december 20-án dönt.

Magyar Nemzeti Bank