Budapest, 2016. november 4. – Huszonöt magyarországi felsőoktatási intézmény több mint 400 hallgatója vehette át első alkalommal, ünnepélyes körülmények között a Magyar Nemzeti Bank által a közgazdász hallgatók számára létrehozott Kiválósági Ösztöndíjat. A 2016/2017-es tanévben a jegybank tevékenységéhez kapcsolódó gazdaságtudományi képzésben részt vevő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók részesülhetnek az ösztöndíjban.

Ünnepélyes keretek között, az alkalomra szervezett szakmai konferencia keretében adták át a Magyar Nemzeti Bank új országos Kiválósági Ösztöndíját. A Magyar Nemzeti Bank társadalmi felelősségvállalási stratégiájának keretében indította el a 2016/2017-es tanévben a Kiválósági Ösztöndíjprogramot, amelynek során 10 hónapon keresztül havi 30 000 forint ösztöndíjban részesíti a kiemelkedő tanulmányi-, tudományos- és közösségi teljesítményt nyújtó hallgatókat. Az ösztöndíjpályázatot augusztus végén, szeptember elején hirdették meg az ország minden régióját lefedő, a programhoz csatlakozó partner felsőoktatási intézmények. A szigorú pályázati feltételeknek összesen 25 felsőoktatási intézmény 405 hallgatója felelt meg. A legtöbb ösztöndíjas a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatói közül került ki.

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben elfogadott Alapokmányában is rögzítette: kiemelt feladatának tartja a magyar közgazdaságtani szaktudás, a magyar közgazdaságtudomány fejlesztését és támogatását. Az új ösztöndíjprogram része annak a folyamatnak, amelynek során a jegybank támogatást nyújt azoknak a hallgatóknak, akik tanulmányaik, tudományos és közösségi tevékenységeik során kimagasló eredményeket érnek el. A 2016/2017-es tanévben összességében közel 1000 hallgató részesülhet már a jegybank, illetve az MNB alapítványai által megítélt és folyósított különböző ösztöndíjakban.