• Az Európai Felügyeleti Hatóságok (ESA-k) közösen innovatív és úttörő megközelítést dolgoztak ki a kockázatokról, a teljesítményről és a költségekről.
  • Most először egyszerű és összehasonlítható információk állnak a lakossági befektetők rendelkezésére minden pénzügyi szektorban az Európai Unió (EU) teljes területén.
  • Ez erős alapokat jelent az emelt szintű fogyasztóvédelem érdekében.

Az Európai Felügyeleti Hatóságok (EBA, EIOPA, ESMA) Vegyesbizottsága véglegesítette a lakossági befektetési csomagtermékekkel, illetve biztosítási alapú befektetési termékekkel (ún. PRIIP-ekkel) kapcsolatos kiemelt információkat tartalmazó dokumentumok (KID-ek) tartalmára vonatkozó szabályozástechnikai standardokról (RTS) szóló javaslatát.

A javaslatban szereplő kiemelt információkat tartalmazó dokumentumok most először adnak a lakossági befektetők kezébe egyszerű és összehasonlítható információkat a befektetési termékekről a banki, a biztosítási és az értékpapír-szektorban az egész EU-ra kiterjedően. A három oldalas dokumentum növeli az e termékek kockázatairól, teljesítményéről és költségeiről szóló információk átláthatóságát és összehasonlíthatóságát. Az új szabályok hozzájárulnak a banki, biztosítási és értékpapír termékek iránti bizalom javításához és az EU-beli fogyasztók védelmének erősítéséhez.

Gabriel Bernardino, az EIOPA elnöke és a vegyesbizottság jelenlegi elnöke a következőket nyilatkozta:

„Ezen, a felügyeleti hatóságok által közösen kidolgozott új szabályok fontos előrelépést jelentenek a fogyasztók számára. Innovatív és úttörő a kockázattal, teljesítménnyel és költségekkel kapcsolatos információnyújtásra vonatkozó megközelítés, amely meggyőződésünk szerint biztos alapot teremt a jövő számára. A fogyasztók most először tudják könnyen összehasonlítani a különböző termékeket, és tájékozottan tudnak egyedi szükségleteikhez illő befektetési döntéseket hozni.

Az európai felügyeleti hatóságok jelentős mérföldkő höz értek azon folyamatban, amelyben a magas szintű EU jogalkotási alapelvekből egy sor gyakorlati, több szektorra kiterjedő szabályt alkotnak meg. A vegyesbizottság nevében szeretném megköszönni minden érintett hozzájárulását a folyamatban.”

Az új szabályok kidolgozása során hasznosnak bizonyultak a vitairatok és konzultációs dokumentumok társadalmi egyeztetése során a hatóságokhoz érkezett visszajelzések, a széleskörű fogyasztói tesztelés, amely az Európai Bizottság koordinációjával több, mintaként kiválasztott tagállamban zajlott, valamint a szakértői konzultációs csoport meglátásai is.

Az új szabályozás a KID-ek kötelező tartalmi elemeire és felépítésére vonatkozik, és többek között a következőket írja elő:

  • a KID-hez egy kötelező, egységes 3 oldalas sablont, amely tartalmazza a használandó szövegeket és az elvárt elrendezést (lásd a Jelentés I, III, V és VII számú Mellékleteit);
  • a KID kockázatokat és hozamokat ismertető részéhez a hét kockázati osztályba soroláshoz összesített kockázati mutatót;
  • egy olyan módszertant, amely segítségével minden PRIIP hozzárendelhető az összegző kockázati mutatóban foglalt hét kockázati osztály valamelyikéhez, és bizonyos PRIIP-ek esetében lehetőséget ad további figyelmeztetések és szöveges magyarázatok megadására is;
  • a teljesítmény-forgatókönyvek részleteit és megjelenítésük módját, amelyek a különböző időszakok és legalább három kimentel vonatkozásában tartalmazzák a lehetséges teljesítménybeli különbségeket;
  • a költségek bemutatását, beleértve azt, hogy azokat százalékosan vagy készpénzben fejezik-e ki;
  • a KID meghatározott felépítésére és tartalmára vonatkozó szabályokat azon termékeknél, amelyek olyan sokféle opciót kínálnak, hogy 3 oldalon érdemben nem lehet őket részletezni;
  • a KID felülvizsgálatával és ismételt megjelentetésével kapcsolatos szabályokat, amit legalább évente el kell végezni; valamint
  • azon szabályokat, amelyek garantálják, hogy a KID-et megfelelő időben előzetesen nyilvánosságra hozzák ahhoz, hogy a lakossági befektetők is figyelembe tudják venni a tartalmát befektetési döntésük meghozatalánál.

Az új szabályokat – amelyek 2016. december 31-én fognak hatályba lépni – az ESA-k benyújtották jóváhagyásra az Európai Bizottsághoz: https://goo.gl/LFJ3Qr.

Megjegyzések a szerkesztőknek

1. JC/CP/2015/073 Közös Konzultációs Dokumentum - PRIP-ek - Alapvető Információkat tartalmazó Dokumentumok.

2. Jelentés a Fogyasztói Tesztelésről.

3. JC/DP/2015/01 Technikai Vitairat - Kockázat, teljesítmény forgatókönyvek és költségekre vonatkozó adatok az KIemelt Információs Dokumentumokban a PRIIP-ekhez.

4. JC/DP/2014/02 Vitairat - Alapvető Információkat tartalmazó Dokumentumok csomagolt lakossági és biztosítás-alapú befektetési termékekhez (PRIIP-ek).

5. A PRIIP-ekről szóló rendelet meghatározza a KID-ekkel kapcsolatos fő szabályokat és alapelveket, és felhatalmazza a vegyesbizottságot RTS-tervezetek kidolgozására a KID-ek tartalmáról és bemutatásáról, illetve a KID-ek közreadásának időzítéséről.

6. A PRIIP-ek a lakossági befektetőknek szánt befektetési termékek körét fedik le, ez a piac akár 10 billió euró értékű is lehet az Európai Bizottság becslése szerint. Ide tartoznak a strukturált termékek, bármilyen legyen is a mögöttük meghúzódó jogi forma, valamint a strukturált betétek, a biztosítási alapú befektetések (beleértve a befektetési egységekhez kötött /unit-linked/ és a nyereségből részesedést kínáló termékeket), illetve a befektetési alapok.

7. A vegyesbizottság egy együttműködési fórum, amelyet 2011 január 1-én hoztak létre azzal a céllal, hogy megerősítsék az együttműködést a három Európai Felügyeleti Hatóság (ESA-k: Európai Bankhatóság, Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság és Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság) között.

8. A vegyesbizottság lehetővé teszi az ESA-k számára az együttműködést, hogy az általuk követett gyakorlatok egymással összhangban legyenek. A vegyesbizottság a pénzügyi konglomerátumok, a számvitel és könyvvizsgálat; a szektorközi fejlemények mikroprudenciális elemzései, a pénzügyi stabilitást fenyegető kockázatok és sebezhetőségi pontok, a lakossági befektetési termékek és a pénzmosás elleni intézkedések témáival foglalkozik.

EURÓPAI FELÜGYELETI HATÓSÁGOK VEGYESBIZOTTSÁGA