Budapest, 2016. március 23. – A Magyar Nemzeti Bank felülvizsgálta a 2016. január 1-től bevezetett anticiklikus tőkepuffer mértékét. Mivel továbbra sem figyelhető meg túlzott hitelezés a hazai bankrendszerben, a jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa az anticiklikus tőkepufferráta mértékének 0 százalékos szinten való fenntartásáról döntött, ami támogatja a hitelezés növelését.

A pénzügyi válság kitörését követően megjelent az igény a pénzügyi ciklus túlzott kilengéseiből fakadó rendszerkockázatok tompítására, melynek egyik legfontosabb eszközévé az ún. anticiklikus tőkepuffer vált. Ez az új eszköz egyfelől közvetlenül növeli a bankrendszer sokkellenálló képességét, másrészt a pénzügyi ciklus kilengéseinek tompítására is szolgál. A hitelciklus felívelő szakaszában megképzett pótlólagos tőkekövetelmény ugyanis visszafoghatja a hitelkiáramlást, míg válság idején a korábban megképzett tőkepufferek felszabadítása segíti a hitelezést és így a gazdasági kilábalást. Az anticiklikus tőkepuffer célja tehát a pénzügyi közvetítőrendszer hitelezési ciklusokon átívelő stabilitásának és ellenálló képességének növelése, végeredményben pedig a pénzügyi rendszer gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulásának biztosítása.

A hazai és EU szabályozás alapján a tőkepuffer mértékének meghatározásáról makroprudenciális hatóságként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) dönt. A jegybank negyedévente rendeletben rögzíti a hazai kitettségekre alkalmazandó anticiklikus tőkepufferrátát, amelyet több ciklikus és sérülékenységi indikátor figyelembevételével határoz meg.

Jelenleg nem figyelhető meg túlzott hitelezés a hazai bankrendszerben, így az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a hazai kitettségekre alkalmazandó anticiklikus tőkepufferráta mértékének 0 százalékos szinten való fenntartásáról döntött. Az anticiklikus tőkepufferráta meghatározásához használt indikátorok alapján a ciklikus rendszerkockázatok mértéke összességében véve alacsonynak értékelhető. A rátában a következő 1 éves időhorizonton nem várható változás, támogatva a bankok hitelezési aktivitásának növelését.

A tőkepufferráta aktuális értékének meghatározása mellett az MNB az elmúlt időszakban továbbfejlesztette az anticiklikus tőkepufferráta meghatározásának módszertanát is, kiegészítve az anticiklikus tőkepuffer felépítését meghatározó módszertant a tőkekövetelmény feloldására alkalmazandó feltételekkel.

Magyar Nemzeti Bank

További információk az anticiklikus tőkepufferről és a tőkepuffer meghatározásának módszertanáról