Budapest, 2016. október 13. – A Monetáris Tanács döntése nyomán az NHP kivezető szakaszában a devizapillér fel nem használt keretösszegéből az MNB 60 milliárd forintot újraoszt a hitelintézetek közt, amelyek az így kapott többletkeretet forint és devizahitelek nyújtására egyaránt felhasználhatják. Továbbá fél évvel meghosszabbításra kerül mind az NHP második szakaszában, mind az NHP Pluszban, mind az NHP harmadik szakaszában a hitelek lehívására rendelkezésre álló idő a szerződéskötési időszak változatlanul hagyása mellett. A program három szakaszában együttvéve szeptember végéig 34735 vállalkozás jutott finanszírozáshoz 2358 milliárd forint összegben.

Az MNB 2016 januárjában indította el a Növekedési Hitelprogram (NHP) harmadik, kivezető szakaszát, amelynek I. (forint)pillérében 400 milliárd forintos keretösszeg erejéig nyújthatók forinthitelek a hazai kis- és középvállalkozások számára, míg a II. (deviza)pillér 300 milliárd forintnyi keretösszegéből a természetes devizafedezettel rendelkező kkv-k jutnak devizafinanszírozáshoz. Szeptember végéig mintegy 230 milliárd forintnyi szerződés megkötéséről érkezett be adatszolgáltatás az MNB-hez, azonban a szerződések jelentős részének beküldése az év utolsó negyedévében várható. A program három szakaszában együttvéve szeptember végéig 34735 vállalkozás jutott finanszírozáshoz 2358 milliárd forint összegben.

A teljes keretösszeg hatékonyabb felhasználása érdekében a Monetáris Tanács úgy döntött, hogy a devizapillér fel nem használt keretösszegéből 60 milliárd forint kerül újraosztásra, és azt a vállalkozások részéről mutatkozó nagyobb keresletre tekintettel az MNB a forintpillér keretében bocsátja a hitelintézetek rendelkezésére. A bankok ugyanakkor felhasználhatják a most kapott többletkeretük egy részét vagy egészét a II. pillérben is devizahitelek nyújtására, hogy a kkv-k részéről jelentkező hiteligényekhez rugalmasan tudjanak alkalmazkodni. A forintpillér keretösszege így 460 milliárd forintig emelkedhet, a devizapillér keretösszege pedig 240 milliárd forintig csökkenhet, amennyiben a bankok az újraosztott összeget teljes mértékben a forintpillérben kívánják felhasználni. Az MNB még a héten értesíti a bankokat a számukra meghatározott új keretekről.

Mivel az NHP harmadik szakasza keretében a szerződéskötések jelentős része az év végére koncentrálódik, a hitelek lehívására jelenleg rendelkezésre álló további egy év sok esetben nem elégséges a hosszabb megvalósítási idejű beruházások finanszírozásához. Ezért az MNB az NHP harmadik szakasza keretében megkötött szerződések esetében az egyes hitelrészek lehívására rendelkezésre álló időszakot további fél évvel, 2018. június 29-ig meghosszabbítja, a szerződéskötésre rendelkezésre álló, idei év végi határidő megtartása mellett. Továbbá annak érdekében, hogy a hitelek lehívhatósága a tavaly megkötött szerződések esetében se képezze akadályát a hosszabb megvalósítási időigénnyel rendelkező beruházások megvalósulásának, az MNB az NHP második szakasza és az NHP Plusz keretében nyújtott beruházási hitelek (és pénzügyi lízingek) lehívására rendelkezésre álló időszakot is fél évvel, 2017. június 30-ig meghosszabbítja.