Budapest, 2016.04.25. - A Magyar Nemzeti Bank 2016. december 31-i határnappal a készpénzforgalomból bevonja a 2015 előtt kibocsátott, régi 20 000 forintos bankjegyeket. A bevonás napjáig a régi bankjegyek is használhatók a vásárlások során, ezt követően azonban már csak a megújított, 2015 decemberétől forgalomba hozott 20 000 forintos bankjegyek lesznek használhatók.

Az MNB 2014 decemberében kezdte meg a „Fejlődés és tradíció” jegyében megújított, korszerűbb forintbankjegyek kibocsátását az új 10 000 forintossal, melyet 2015 decemberében a 20 000 forintos címlet követett. A lakosság és a gépek, automaták számára is egyszerűbb, megbízhatóbb azonosítás lehetőségét biztosító új bankjegyek bevezetése sikeres volt, részarányuk a készpénzforgalomban dinamikusan növekszik.

A jegybank a több éves cserefolyamat során, az új bankjegyek térnyerésével összhangban, mindvégig biztosítani kívánja a készpénzforgalom hatékony működésének feltételeit. Ennek érdekében az európai szinten korszerű, magas fokon automatizált hazai készpénzciklus által támasztott követelményekhez igazodva, a sikeres nemzetközi gyakorlatokat követve, 2018-ra elérhető lesz az a minden felhasználó számára ideális körülmény, amelyben minden címletből már csak az új, korszerűbb változatok lesznek forgalomban.

A jelenleg még forgalomban lévő címlet változatok csökkentésének első lépéseként a Magyar Nemzeti Bank 2016. december 31-i határnappal a készpénzforgalomból bevonja a 2015 előtt kibocsátott, régi 20 000 forintos bankjegyeket. A bevonásra kerülő régi bankjegyek év végéig még az újakkal együtt használhatók a készpénzforgalomban, azt követően azonban már csak a 2015 decemberétől forgalomba hozott új 20 000 forintos bankjegyek lesznek használhatók a vásárlások során.

A régi bankjegyeket a bevonás napját követően a hitelintézetek és a posta pénztárai még három évig, az MNB pedig húsz évig díjmentesen cseréli törvényes fizetőeszközre.

A megújított 20 000 forintossal kapcsolatos tájékoztató kiadványok, valamint a témában felmerülő gyakori kérdésekre adott válaszok az MNB honlapján (www.mnb.hu) a „Bankjegy és érme” menüpont alatt - letölthető formában is - elérhetők.

Magyar Nemzeti Bank