Budapest 2016. november 21. - A hétfőn tartott finomhangoló FX-swap-tenderen 150 milliárd forint értékű ügyletet kötött a Magyar Nemzeti Bank a bankokkal. Figyelembe véve az október 24-ei tenderen allokált, így ezen a héten lejáró 200 milliárd forintnyi ügyletet, a jegybank swapeszközével nyújtott bankrendszeri többletlikviditás 350 milliárd forintot tesz ki.

Hétfőn megtartotta negyedik forintlikviditást nyújtó devizaswap tenderét a Magyar Nemzeti Bank, amelyen a 650 millió euró (201 milliárd forint) felajánlott mennyiségre 1,36 milliárd euro (420 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az MNB 150 milliárd forint értékben kötött üzletet. Az egy hónapos lejáraton meghirdetett swap-tenderen 8 bank vett részt.

Figyelembe véve az október 24-ei tenderen allokált, így ezen a héten lejáró 200 milliárd forintnyi ügyletet, illetve az egy héttel ezelőtt allokált 200 milliárd forintot, a mai swaptender ügyleteivel a finomhangoló jegybanki swapok által biztosított 400 milliárd forintnyi bankrendszeri többletlikviditás 350 milliárd forintra csökken.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket hoz létre. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.