Budapest, 2016. december 19. - A hétfőn tartott forint likviditást nyújtó finomhangoló devizaswap-tenderen 200 milliárd forint értékű ügyletet kötött a Magyar Nemzeti Bank a bankokkal.

Forintlikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank, amelyen az 500 millió euro (156 milliárd forint) felajánlott mennyiségre 1,58 milliárd euro (493 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az MNB 200 milliárd forint értékben kötött üzletet. Az egy hónapos lejáraton meghirdetett swap-tenderen 9 bank vett részt.

Figyelembe véve a november 23-ai tenderen allokált, így ezen a héten lejáró 150 milliárd forintnyi ügyletet, a mai swaptender ügyleteivel a finomhangoló jegybanki swapok által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 150 milliárd forintról 200 milliárd forintra nőtt.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket hoz létre. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.