Budapest, 2016. október 26. – Bíróságok helyett évek óta egyre többen tudnak alternatív vitarendezési szervezetek segítségével peren kívüli megállapodást elérni. Ez az ügyek gyors, gazdaságos és pártatlan elintézése miatt számos előnnyel jár, nem csoda, hogy mára már évi több tízezer egyezség születik a felek között így. Magyarországon elsőként ismertetik együtt eredményeiket az alternatív vitarendezés ágainak szereplői közös konferencián.

Az utóbbi években itthon egyre több ügyfél fordul a gyorsabban és rugalmasabban eljáró alternatív vitarendező fórumokhoz, elkerülve ezzel az esetenként hosszadalmas és költséges bírósági polgári peres ügyeket. A hazánkban működő alternatív vitarendezéssel foglalkozó szervezetek, a bírósági közvetítők és a bíróságon kívüli mediátorok (közvetítők), a pénzügyi és egyéb békéltetők, a választottbíróságok, valamint a regisztrációs döntnök évente több tízezer esetben működnek közre sikerrel a jogviták békés intézésében, s a felek közötti egyezségek megkötésében.

A polgári jogvitákat lehetőség van peren kívüli mediációval, vagy a per megindulása után, bírósági közvetítéssel is rendezni. Az eseti és állandó választottbíróságok elé az egymással gazdasági jellegű jogviszonyban álló felek terjeszthetik vitás ügyeiket szerződéses kikötések alapján. A kereskedelmi és iparkamarák mellett működő – a megyeszékhelyeken elérhető – békéltető testületek a fogyasztó és a vállalkozások közötti termékértékesítéssel vagy szolgáltatásnyújtással összefüggő ügyekben dönthetnek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) pedig a pénzügyi intézmények szolgáltatásait igénybevevő fogyasztókés az egyes pénzügyi intézmények közötti jogviták rendezésére hivatott.

Annak érdekében, hogy a hazai alternatív vitarendezési kultúra, s e szervezetek tevékenysége további társadalmi és szakmai támogatást kaphasson, az MNB és az Országos Bírósági Hivatal – Magyarországon legelső alkalommal – az alternatív vitarendezés teljes körét felölelő közös konferenciát szervez. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy mindenkit segítsenek abban, hogy az egyes alternatív vitarendezési lehetőségeket megismerje és dönteni tudjon: mikor melyik vitarendezési szervezetet célszerű ügye kapcsán igénybe venni.

A 2016. november 30. és december 1. között Budapesten tartandó, a sajtó számára is nyilvános rendezvény a lehető legszélesebb körben mutatja be a vitarendező szervezeteket, azok helyzetét és elért eredményeit. A konferencia egyúttal visszatérő fóruma lehet a jövőbeni szakmai együttgondolkodásnak és tapasztalatcserének is.

A szakmai eseményen Keszthelyi Nikoletta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes-államtitkára, Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Kovács Erika, a PBT elnöke is előadást tart. A konferenciával kapcsolatos további hasznos információk, valamint a részvételi űrlap a rendezvény honlapján érhető el.

Magyar Nemzeti Bank