Budapest, 2016. szeptember 29.Második alkalommal került megrendezésre a Magyar Nemzeti Bank és az Official Monetary and Financial Institutions Forumnak (OMFIF) közös konferenciája, aminek témája a monetáris politika gazdasági növekedésben betöltött szerepe volt. Az OMFIF Economists Meeting-et Matolcsy György, az MNB elnöke nyitotta meg.

Az MNB 2014 óta tagja a neves, londoni székhelyű think-tank-nek, az Official Monetary and Financial Institutions Forum-nak (OMFIF). A szervezet egyik rangos szakmai rendezvénye az Economists Meeting, melyre évente 6-8 alkalommal kerül sor a világ különböző jegybankjaival társ-szervezésben. Az Economists Meeting-eken a magán és az állami szektor külföldi és hazai képviselői vesznek részt, akik egy félnapos kerekasztal-beszélgetés keretében osztják meg egymással nézeteiket a legfontosabb gazdasági és pénzügyi kérdésekről.

Az MNB – két év után – második alkalommal adott otthont az Economists Meeting-nek. Az eseményre 2016. szeptember 29-én került sor a jegybank székházában, „The role of monetary policy in promoting growth in the CESEE region and wider Europe” címmel. A lengyel, a cseh és a román jegybankból, valamint a hazai és nemzetközi pénzügyi intézményektől érkezett vezetők a rendezvényen áttekintették a magyarországi, régiós és európai monetáris politika válság utáni szerepét, valamint a monetáris politika európai és globális jövőjét. A konferenciát Matolcsy György, az MNB elnöke nyitotta meg, a rendezvényen továbbá előadást tartott David Marsh, az OMFIF ügyvezető igazgatója, Nagy Márton, az MNB alelnöke, Lord Robert Skidelsky, a Warwick Egyetem professzora és Lord Meghnad Desai, az OMFIF Advisory Board elnöke.

A rendezvényhez kapcsolódóan kétoldalú találkozókra is sor került a magas rangú vendégek és az MNB vezetői között, valamint Lord Desai a konferencia után előadást tart a Budapesti Corvinus Egyetemen a Brexit várható gazdasági és politikai hatásairól.