Budapest, 2016. május 24. - 30 magyarországi felsőoktatási intézmény 534 hallgatójának nyújthat támogatást a Magyar Nemzeti Bank által megindított Közgazdasági Kiválósági Ösztöndíjprogram. A 2016/2017. tanévben az ösztöndíjban a jegybank tevékenységéhez kapcsolódó gazdaságtudományi képzésben részt vevő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók részesülhetnek.

A Magyar Nemzeti Bank társadalmi felelősségvállalási stratégiájának keretében indítja el a 2016-2017. tanévben új programját Közgazdasági Kiválósági Ösztöndíjprogram néven, amelynek során 10 hónapon keresztül havi 30 000 Ft ösztöndíjban részesíti a kiemelkedő tanulmányi-, tudományos- és közösségi teljesítményt nyújtó hallgatókat. A következő tanévben 30 magyarországi felsőoktatási intézmény összesen 534, gazdaságtudományi alap-, és mesterképzési szakokon tanuló hallgatója részesülhet az ösztöndíjban, a program költségvetése 160,2 millió Ft. A jegybank 2016. június 15-ig köti meg a támogatási szerződéseket az érintett felsőoktatási intézményekkel, a szerződések aláírása ünnepélyes keretek között, Budapesten történik majd. A pályázatokat a felsőoktatási intézmények írják ki 2016. augusztus végén, a pályázati eljárást az egyetemek/főiskolák bonyolítják le. Az első (szeptemberi és októberi) ösztöndíjak folyósítására (egy összegben), 2016. október végéig kerül majd sor.

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben elfogadott Alapokmányában is rögzített kiemelt feladatának tartja a magyar közgazdaságtani szaktudás, a magyar közgazdaságtudomány fejlesztését és támogatását. Az új Ösztöndíjprogram része annak a folyamatnak, amelynek során a jegybank támogatást nyújt azoknak a hallgatóknak, akik tanulmányaik, tudományos és közösségi tevékenységeik során kimagasló eredményeket érnek el.