Budapest, 2016. október 24. - Hétfőn megtartotta második finomhangoló swap-tenderét a Magyar Nemzeti Bank, amelynek révén a múlt heti 200 milliárd forint után további 200 milliárd forinttal emelkedik a bankrendszer forintlikviditása. A tenderen ezúttal is egy hónapos futamidejű, euróért forintlikviditást nyújtó swapokat kötött az MNB a bankokkal. Amennyiben a likviditási folyamatok indokolják, az MNB kész további finomhangoló tendereket tartani.

Hétfőn megtartotta második forintlikviditást nyújtó FX swap tenderét a Magyar Nemzeti Bank, amelyen az 500 millió euró (150 milliárd forint) felajánlott mennyiségre 1,62 milliárd euro (500 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az MNB 200 milliárd forint értékben kötött üzletet, azaz ennyivel emelte a bankrendszer forint likviditását. Az egy hónapos lejáraton meghirdetett swap-tenderen 13 bank vett részt. Az október 17-i swaptenderrel együtt az MNB összesen 400 milliárd forint többletlikviditás juttatott a bankrendszerbe.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó FX swap finomhangoló eszközöket hoz létre, amelyek a tartós és érdemi likviditási sokkok kezelését szolgálják. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat október elején publikálta honlapján a jegybank.

Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.

Magyar Nemzeti Bank