Budapest, 2016. november 14. - Sikeres finomhangoló swap-tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank, amelyen az eddigi tenderekhez hasonlóan 200 milliárd forint értékű ügyletet kötött a jegybank a bankokkal. A mai swap-kötések ellentételezik az október 17-i tenderen allokált 200 milliárd forint értékű swapok lejáratát, ami biztosítja a jegybank által nyújtott 400 milliárd forintnyi bankrendszeri többletlikviditás további fennmaradását.

Hétfőn megtartotta harmadik forintlikviditást nyújtó devizaswap tenderét a Magyar Nemzeti Bank, amelyen a 650 millió euró (201 milliárd forint) felajánlott mennyiségre 1,15 milliárd euro (355 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az MNB 200 milliárd forint értékben kötött üzletet. Az egy hónapos lejáraton meghirdetett swap-tenderen 9 bank vett részt.

A mai swaptender értéknapja és mennyisége megegyezik az MNB október 17-i tenderén allokált swapok lejáratának értéknapjával és mennyiségével, azaz az MNB a mai ügyletekkel fenntartja a finomhangoló jegybanki swapok által biztosított 400 milliárd forintnyi többletlikviditást a bankrendszerben.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket hoz létre. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat október elején publikálta honlapján a jegybank.

Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.

A swaptender eredményei az alábbi linken elérhetőek:

http://www.mnb.hu/letoltes/jegybanki-finomhangolo-swap-tenderek.xls