Budapest, 2017. október 30. Egy, három és tizenkét hónapos futamidejű finomhangoló devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy hónapos lejáraton 50 milliárd, a tizenkét hónapos lejáraton 100 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1312 milliárd forint marad.

Egy, három és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. Egy és három hónapos futamidőn a 80-80 millió euro (25-25 milliárd forint) felajánlott mennyiségre egy hónapos futamidőn 323 millió euro (100 milliárd forint), három hónapos futamidőn pedig 20 millió euro (6 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Tizenkét hónapos futamidőn a meghirdetett 322 millió euro (100 milliárd forint) felajánlott mennyiségre 795 millió euro (247 milliárd forint) banki ajánlat érkezett. Az MNB egy hónapos lejáraton 50, tizenkét hónapon pedig 100 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy, három és tizenkét hónapos swaptenderen 6, 1, illetve 6 bank vett részt.

A csütörtöki lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás november 2-án 1312 milliárd forint marad. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 216 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 274 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 223 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 599 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.