Budapest, 2017. október 24. Egy és három hónapos futamidejű finomhangoló devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy hónapos lejáraton 50 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A keddi tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1312 milliárd forintra emelkedik.

Egy és három hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott kedden a Magyar Nemzeti Bank. A 81-81 millió euro (25-25 milliárd forint) felajánlott mennyiségre egy hónapos futamidőn 304 millió euro (94 milliárd forint), három hónapos futamidőn pedig 40 millió euro (12 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az MNB egy hónapos lejáraton 50 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy és három hónapos swaptenderen 7, illetve 2 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás október 25-én 1276 milliárd forintról 1312 milliárd forintra emelkedik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 215 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 324 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 273 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 500 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.