Budapest, 2017. november 13. Egy, három és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy hónapos lejáraton 25, a három hónapos lejáraton 50, a tizenkét hónapos lejáraton is 50 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1396 milliárd forintra emelkedik.

Egy, három és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. Az egy, három és tizenkét hónapos futamidőn a meghirdetett mennyiség rendre 80-80 millió euro (25-25 milliárd forint), illetve 160 millió euro (50 milliárd forint) volt, amelyre a bankok egy hónapon 100 millió euro (31 milliárd forint) értékben, három hónapon 170 millió euro (53 milliárd forint) értékben, tizenkét hónapon 765 millió euro (239 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az egy hónapos lejáraton 25 milliárd, a három hónapos lejáraton 50 milliárd, illetve a tizenkét hónapos lejáraton ugyancsak 50 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy, három és tizenkét hónapos swaptenderen 3, 2, illetve 6 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2017. november 15-én 1396 milliárd forintra emelkedik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 150 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 274 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 223 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 749 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.