Budapest, 2017. november 27. Egy, három és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy hónapos lejáraton 34, míg a tizenkét hónapos lejáraton 150 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. Három hónapos futamidőre nem érkezett banki ajánlat. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1405 milliárd forint.

Egy, három és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. Az egy, három és tizenkét hónapos futamidőn a meghirdetett mennyiség rendre 80 millió euro (25 milliárd forint), 80 millió euro (25 milliárd forint), illetve 482 millió euro (150 milliárd forint) volt, melyre a bankok egy hónapon 110 millió euro (34 milliárd forint) értékben, tizenkét hónapon pedig 515 millió euro (160 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Három hónapos futamidőn nem érkezett ajánlat. Az MNB az egy hónapos lejáraton 34, a tizenkét hónapos lejáraton 150 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy és tizenkét hónapos swaptenderen 3, illetve 6 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2017. november 29-én 1405 milliárd forintra csökken. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 109 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 149 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 173 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 974 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.