Budapest, 2017. november 20. Egy, három és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy és három hónapos lejáratokon 25-25, míg a tizenkét hónapos lejáraton 75 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1421 milliárd forintra emelkedik.

Egy, három és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. Az egy, három és tizenkét hónapos futamidőn a meghirdetett mennyiség rendre 80 millió euro (25 milliárd forint), 80 millió euro (25 milliárd forint), illetve 240 millió euro (75 milliárd forint) volt, melyre a bankok egy hónapon 206 millió euro (64 milliárd forint) értékben, három hónapon 100 millió euro (31 milliárd forint) értékben, tizenkét hónapon 621 millió euro (194 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az egy és három hónapos lejáratokon 25-25, míg a tizenkét hónapos lejáraton 75 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy, három és tizenkét hónapos swaptenderen 6, 3, illetve 6 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2017. november 22-én 1421 milliárd forintra emelkedik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 125 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 299 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 173 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 824 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.