Budapest, 2017. december 21. Egy és három hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy hónapos lejáraton 6, a három hónapos lejáraton 16 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A csütörtöki tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1518 milliárd forint.

Egy és három hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank. Az egy és három hónapos futamidőn a meghirdetett mennyiség 80-80 millió euro (25-25 milliárd forint) volt, melyre a bankok egy hónapon 20 millió euro (6 milliárd forint) értékben, három hónapon 50 millió euro (16 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az egy hónapos lejáraton 6, a három hónapos lejáraton 16 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy és három hónapos swaptenderen 1-1 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2017. december 27-én 1518 milliárd forintra mérséklődik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 81 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 190 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 173 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1074 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.