Budapest, 2017. december 20. – Szerdán megtartotta 2017 negyedik negyedévének utolsó három hónapos betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank 121 milliárd forint banki ajánlatból 25 milliárd forintot fogadott el, amely – figyelembe véve a 125 milliárd forintos lejáratot – 100 milliárd forintos kiszorítást jelent a három hónapos eszközből. A szerdai tenderrel a három hónapos betéti állomány eléri az MNB Monetáris Tanácsa által meghatározott 75 milliárd forintos mennyiségi korlátot. A Monetáris Tanács értékelése szerint a három hónapos betétállomány fokozatos korlátozása betöltötte szerepét és az állomány év végi 75 milliárd forintos mennyiségi korlátja nem csökken tovább.

Szerdán megtartotta 2017 negyedik negyedévének utolsó három hónapos betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A tenderen a jegybank a 125 milliárd forintos lejáró állomány figyelembevétele mellett 25 milliárd forint értékben hirdette meg az eszközt, amelyre a bankok 121 milliárd forint értékben adtak be ajánlatokat. Az MNB a 2017. negyedik negyedévi 75 milliárd forintos mennyiségi korlát alapján a tenderen 25 milliárd forint értékben fogadott be betéteket három hónapos futamidőre. Ennek eredményeképp a három hónapos betéti állomány az MNB Monetáris Tanácsa 2017. szeptember 19-i döntésének megfelelően 2017. negyedik negyedévében 300 milliárd forintról 75 milliárd forintra csökkent.

A Monetáris Tanács értékelése szerint a három hónapos betéti korlátozás betöltötte szerepét és az állomány év végi 75 milliárd forintos mennyiségi korlátja nem csökken tovább.