Budapest, 2017. szeptember 29. – „Dénártól a forintig – a magyar pénzek története” címmel vadonatúj vándorkiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Bank gondozásában a Pécsi Tudományegyetemen. A hivatalos megnyitó részeként az MNB a magyar felsőoktatás 650 éves múltja előtt tisztelegve, 10 000 Ft-os ezüst, illetve 2000 Ft-os színesfém emlékérméket bocsát ki Pécsi Tudományegyetem elnevezéssel. A kiállítás 2017. december 20-ig tekinthető meg a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán, a Dr. Halasy-Nagy József Aula előterében.

A „Dénártól a forintig – a magyar pénzek története” kiállítás a magyar pénzverés évezredes történetén vezeti végig a látogatót Szent István király korától egészen napjainkig. A Magyar Nemzeti Bank saját gyűjteményén alapuló (mintegy 600 fém- és papírpénzt felvonultató) tárlata nemcsak a hazai pénzek történetébe enged bepillantást, de numizmatikai és technológiai érdekességekkel, pénzforgalmi, bankjegybiztonsági ismeretekkel is szolgál. A magyar királyok számos pénzritkaságát vonultatja fel a tárlat, emellett unikális vastagveretek, arany- és ezüst leveretek, tartományi- és magánpénzek, próbaveretek színesítik a kiállítás anyagát. Ezen kívül egy gazdagon berendezett vitrinben ismerkedhetnek meg a látogatók az Erdélyi Fejedelemség pénzverésével. A pécsi Janus Pannonius Múzeum jóvoltából egy tárlóban helyi vonatkozású numizmatikai relikviák kerülnek bemutatásra, többek között Pécs város szükségpénzei, jelvényei és Zsolnay Vilmos számára készült emlékplakettet is láthatnak az érdeklődők. A kiállítást kiegészítő kisfilmek, videoinstallációk a kronológiai áttekintés mellett hasznos gyakorlati eligazítást nyújtanak a mindennapi pénzhasználat világában.

A kiállítás minden hétköznap 8:00 és 18:00 óra között tekinthető meg a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán, a Dr. Halasy-Nagy József Aula előterében (Pécs, Rákóczi út 80.)

A vándorkiállítás hivatalos megnyitó ünnepségén az MNB 10 000 forint névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 forintos színesfém változatát bocsátja ki a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából. Az emlékérme-kibocsátással a jegybank a magyar felsőoktatás 650 éves történelme előtt tiszteleg.

A Pécsi Tudományegyetemen – az MNB Pallas Athéné Alapítványainak közreműködésével és az MNB szakmai támogatásával – a Geopolitika, geoökonómia és politikai földrajz közép-európai perspektívából című doktori programban indult 2015-ben, aminek eredményeként 2017 szeptemberében az első két évfolyamon több mint 90 hallgató folytat doktori tanulmányokat, a harmadik évfolyam pedig 26 fővel indul. Az MNB Kiválósági Ösztöndíj programja keretében 27 magyarországi felsőoktatási intézmény 500 hallgatója veheti át második alkalommal, szakmai konferencia keretében, ünnepélyes körülmények között a Magyar Nemzeti Bank által a közgazdász hallgatók számára létrehozott Kiválósági Ösztöndíjat. A 2017/2018. tanévben az ösztöndíjban a jegybank tevékenységéhez kapcsolódó gazdaságtudományi képzésben részt vevő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók részesülhetnek. A 2016-ban indított MNB Kiválósági ösztöndíjprogram keretében az MNB többek között a Pécsi Tudományegyetemen folyó közgazdászképzést is támogatja: a 2016/2017. tanévben az Egyetem 27 nappali munkarendű hallgatója részesült havi 30 000 Ft összegű ösztöndíjban, és az együttműködés a 2017/2018-as tanévben is folytatódik.

Magyar Nemzeti Bank