Budapest, 2017. szeptember 25. Devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy hónapos lejáraton beérkezett 13 milliárd forint, illetve a hat hónapos lejáraton beérkezett 3 milliárd forint mellett a tizenkét hónapos lejáraton beérkezett 222 milliárd forintból 100 milliárd forintot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás eddig nem látott szintre, 989 milliárd forintra emelkedik, a swapállomány átlagos eredeti futamideje pedig érdemben hosszabbodik.

Egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. A meghirdetett mennyiség az egy és három hónapos futamidőn 80-80 millió euro (25 milliárd forint) volt, míg hat és tizenkét hónapos futamidőn 161, illetve 322 millió euro (50, illetve 100 milliárd forint) volt, amelyre a bankok egy, hat és tizenkét hónapos futamidőn rendre 43 millió euro (13 milliárd forint), 10 millió euro (3 milliárd forint) és 716 millió euro (222 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot, míg a három hónapos futamidőn nem érkezett be ajánlat. Az MNB az egy hónapos lejáraton 13 milliárd forint értékben, a hat hónapos lejáraton 3 milliárd forint értékben, míg a tizenkét hónapos lejáraton 100 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy, hat és tizenkét hónapos swaptenderen rendre 4, 1, illetve 8 bank vett részt.

A szerdai lejáratokat és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás szeptember 27-én csaknem 900 milliárd forintról eddig nem látott szintre, 989 milliárd forintra emelkedik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 63 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 424 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 253 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 250 milliárd forintot tesz ki. A tendereredményből következően a swapállomány átlagos eredeti futamideje érdemben emelkedik.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.