2017 harmadik negyedévében a vállalati és a háztartási hitelezés is stabilan bővült. A teljes vállalati hitelállomány éves növekedése 9 százalékot tett ki, a vállalati hiteldinamika így már második negyedéve az MNB által kívánatosnak tartott 5-10 százalékos sávban alakult. A kkv-szegmens hitelezése az önálló vállalkozókat is figyelembe véve 13 százalékkal nőtt. A háztartási hitelezés tranzakciós bővülése szintén stabilan pozitív, a szektor hitelezése éves összevetésben 3,6 százalékkal emelkedett.

Budapest, 2017. november 29. — A Magyar Nemzeti Bank „Hitelezési folyamatok” című negyedéves kiadványának célja, hogy átfogóan bemutassa és elemezze a hitelezési folyamatokat leíró legfontosabb indikátorokat.

2017 harmadik negyedévében a vállalati szegmensben további bővülés volt megfigyelhető, így éves összevetésben közel 9 százalékkal növekedett a teljes vállalati hitelezés, a vállalati hitelezés bővülése tehát immár második negyedéve az MNB által kívánatosnak tartott 5–10 százalékos sávon belül alakult. A kkv-szektor hitelállománya összesen 13 százalékkal nőtt az önálló vállalkozókat is figyelembe véve. A vizsgált időszakban a tranzakciók egyenlege az előző negyedévekét jelentősen meghaladva, összesen 193 milliárd forintot ért el, így az elmúlt egy évben a teljes vállalati hitelállomány tranzakciós alapon összesen 517 milliárd forinttal bővült. A szűken értelmezett kkv-szektor esetében közel 10 százalék volt a bővülés mértéke.

A Hitelezési felmérésre adott banki válaszok alapján a nagyvállalati és a kkv-szegmens hitelfeltételei egyaránt enyhültek, amit a banki verseny fokozódásával és a gazdasági kilátások javulásával indokoltak a felmérésben részt vevő bankok. Előretekintve is e folyamatok fennmaradására számítanak az intézmények az elkövetkező fél évben, további enyhítéseket helyezve ezzel kilátásba. A negyedév során a piaci várakozásokat meghaladó mértékben növekedett a vállalkozások hitelkereslete. A pozitív meglepetéshez jelentősen hozzájárult az üzleti célú ingatlanhitelek iránti kereslet bővülése is. Az elkövetkező fél évre vonatkozóan a bankok nem egyöntetűen ugyan, de a vállalati hitelkereslet fokozódására számítanak, valamint az üzleti ingatlanpiac javuló kilátásai mellet az azt finanszírozó hitelek további keresletbővülését várják. A hitelek átlagos kamatfelára sem hazai, sem régiós viszonylatban nem változott jelentősen.

A háztartási szektor hitelezése az elmúlt negyedévben tovább bővült, így 2017 szeptemberéig éves összevetésben immáron 3,6 százalék volt a növekedés mértéke. A hiteltranzakciók éves értéke 211 milliárd forintot tett ki, amelyhez a harmadik negyedév 83 milliárd forinttal járult hozzá. Az új szerződéskötések volumene éves átlagban 43 százalékkal nőtt, ezen belül az új lakáshitelek kihelyezése 29 százalékkal, míg a személyi kölcsönöké 46 százalékkal emelkedett.

A Hitelezési felmérésre adott válaszok alapján a bankok összességében nem változtattak hitelezési feltételeiken, azonban a válaszadók az előző negyedévekhez hasonlóan nagy arányban jelezték a hitelfelárak csökkentését a lakáscélú és a fogyasztási hitelszegmensben egyaránt. A hitelkereslet a bankok érzékelése alapján tovább élénkült mindkét termékkörben, amelyhez továbbra is hozzájárul a Családi Otthonteremtési Kedvezmény: a harmadik negyedévben az új kibocsátású lakáshitel-volumen 17 százaléka volt a CSOK-hoz köthető. Az új lakáscélú hitelek finanszírozási költségei – részben a változó kamatozású termékek enyhén nagyobb arányú, a negyedév során 44 százalékos igénybevétele miatt – mérséklődtek, ugyanakkor még mindig jelentősen magasabbak a régiós átlagnál.

A hitelezési folyamatok kínálati feltételeit összegző Pénzügyi Kondíciós Index alapján teljesen megszűnt a bankrendszer hitelezési aktivitásán keresztül gyakorolt, növekedést ciklikusan visszafogó hatás. Tehát a reálgazdaság éves bővülésére sem ciklust erősítő, sem pedig növekedést visszahúzó hatás nem tapasztalható.

Hitelezési folyamatok

A hitelezési folyamatok kiadvány célja, hogy részletes képet mutasson a hitelezés legfrissebb trendjeinek alakulásáról, valamint segítséget nyújtson e folyamatok megfelelő értelmezéséhez. Ennek érdekében részletesen bemutatja a hitelaggregátumok, a bankok által észlelt hitelkereslet, valamint a hitelezési feltételek alakulását a hitelezési felmérés eredményeit, illetve a bankrendszeri mérleg és kamatstatisztikákat felhasználva. A hitelezési felmérés részletes eredményei és ábrakészlete az MNB honlapján elérhető az alábbi linken:

Hitelezési felmérés