Budapest, 2017. február 6. - Finomhangoló devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy hónapos lejáraton meghirdetett tenderre beérkezett 371 milliárd forint ajánlatból 150 milliárd forintot fogadott el. A hétfői tender eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 400 milliárd forint.

Egy hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank, amelyen a 161 millió euro (50 milliárd forint) felajánlott mennyiségre 1,2 milliárd euro (371 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az MNB 150 milliárd forint értékben kötött üzletet. Az egy hónapos lejáraton meghirdetett swap-tenderen 7 bank vett részt. A hétfői tender eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 400 milliárd forint.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket hoz létre. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.