Budapest, 2017. november 10. – A személyautós ügyfelek egyharmada, bő 1,1 millió üzembentartó a napokban kaphatta meg jövő évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjértesítőjét. A biztosítóval elektronikus kapcsolattartású kgfb-szerződést kötött ügyfelek elmulaszthatják díjuk ellenőrzését, s az esetleges biztosítóváltást, ha nem ellenőrzik elektronikus levelezésüket. A jegybank folyamatosan vizsgálja a biztosítók meghirdetett tarifáit és azok alkalmazásának jogszerűségét. Célszerű, hogy az ügyfelek mindenképp hasonlítsák össze a biztosítók következő évi ajánlatait. Tudatos fogyasztói magatartással, szükség esetén biztosítóváltással ugyanis akár több tízezer forintot spórolhatnak.

A naptári évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) ügyfelek a törvény szerint legkésőbb 2017. november 11-ig kapják meg a jövő évre várható díjukról szóló értesítést. Ha ezt elfogadják és tovább fizetik majd a díjat, szerződésük automatikusan érvényben marad. Amennyiben viszont felmondják addigi kgfb-szerződésüket, erről úgy kell írásban értesíteniük eddigi biztosítójukat, hogy az legkésőbb 2017 december 1-jén éjfélig beérkezzék hozzá. Ezután ők idén december 31-ig kötelesek új szerződést kötni.

A biztosítójukkal – többnyire tarifakedvezménnyel járó – elektronikus kapcsolattartású szerződést kötött ügyfeleknek a biztosító e-mailben küldi ki a következő biztosítási időszak díjértesítő levelét, s a díjfizetési igazolást, vagy jelzi, hogy ez honlapjának ügyfélfelületén elérhető. Ha az ügyfél nem tekinti át rendszeresen elektronikus postafiókját (vagy e-szemetesládáját), vagy már nem használja a biztosító felé közölt elektronikus postafiókját és nem jelentette be a változást, esetleg nem veszi át időben e dokumentumokat, előfordulhat, hogy lemarad a biztosítóváltáshoz rendelkezésre álló határidőről. Elektronikus kapcsolattartás esetén emellett a díjigazolást is magának az ügyfélnek kell kinyomtatnia, a biztosító nem kötelezhető erre.

Idén a mintegy 5,1 millió összes hazai gépjármű még bő 34 százalékának, mintegy 1,77 millió járműnek a naptári év vége jelenti a kgfb szerződéses évfordulót. Ezen belül közel 3,5 millió darab személygépjármű mintegy 32 százaléka, több mint 1,1 millió személygépjármű esetében a kgfb szerződés december 31-i biztosítási évfordulós. 2010-től jogszabályváltozás nyomán már a szerződés kötési dátuma lett a biztosítási évforduló (2013-tól pedig a biztosítók év közben is új díjakat hirdethetnek). Az évközi szerződési lehetőség miatt a naptári évfordulós ügyfelek aránya folyamatosan csökken.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi és prudenciális szempontból is folyamatosan vizsgálja a biztosítók kgfb-díjhirdetéseinek jogszerűségét, s a piaci szereplők ehhez kötődő tevékenységét. Kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a biztosítók időben, a törvény által előírt módon küldték-e ki a következő biztosítási időszakra vonatkozó díjértesítőiket, s ebben megfelelő tájékoztatást adtak-e az ügyfeleknek.

A hazai kgfb-piac 13 szereplőjének díjtarifáit az ügyfelek az MNB honlapján, a Magyar Biztosítók Szövetsége Díjnavigátorán, a biztosítók weboldalain, illetve egyes biztosításközvetítőknél (többek közt azok kalkulátorprogramjain) is megtekinthetik, összehasonlíthatják. A közvetítői oldalak népszerűségét az is jelzi, hogy a tavalyi évben (az évközi változásokat is ide számítva) több mint 400 ezer ügyfél ezeken az online platformokon kötötte meg a szerződést. Ezeknek a portáloknak a működését és kalkulációs pontosságát az MNB szúrópróbaszerű vizsgálatokkal is ellenőrzi, mint ahogyan a jogszabályoknak és az MNB online közvetítésre vonatkozó ajánlásnak történő megfelelést is.

Tavaly év végén 287 ezer, két éve 322 ezer ügyfél kötötte át (vagy vissza) kgfb-szerződését más biztosítóhoz. Mivel az átkötések döntő részét a más piaci szereplő által kínált olcsóbb díj motiválta, az átszerződő ügyfelek tarifája kedvezőbb volt, mintha eredeti biztosítóiknál maradtak volna.

Személygépkocsik éves kgfb-átlagdíja

Tárgyév január 1. Éves díj (Ft)
2010 28 800
2011 23 100
2012 20 000
2013 18 400
2014 17 999
2015 18 728
2016 21 372
2017 24 748
Forrás: MNB  

 

Mivel a naptári évfordulós – idősebb járműállománnyal rendelkező – ügyfelek jelentős része hosszú ideje kármentes, bónusz 10-es besorolású, az ő éves díjuk az évközi évfordulós társaikhoz képest jellemzően jóval alacsonyabb (idén január 1-jén például a személygépkocsik üzembentartóinál előbbi csoporté átlagosan 17 158 forint, utóbbié viszont 28 852 forint volt).

Magyar Nemzeti Bank