Budapest, 2017. január 24. - A Magyar Nemzeti Bank és a Bank of China közötti együttműködés – illetve tágabb értelemben a kínai-magyar gazdaságdiplomáciai kapcsolatok – erősítése érdekében két megállapodás aláírására került sor az érintett felek között 2017. január 23-án Budapesten.

A Bank of China és a Magyar Nemzeti Bank egyrészt egy kínai bankközi piaci ügynöki szerződést írt alá. A megállapodás létrejötte kifejezi az MNB kínai gazdaságba vetett bizalmát, egyúttal támogatja a Kína és Magyarország közötti együttműködés elmélyítését. A megállapodást a kínai pénzügyi piacok fejlődése, illetve a piaci szabályozásban bekövetkezett változások tették lehetővé. Az MNB a kínai pénzügyi piacok elérését így piaci alapra helyezi a Bank of China segítségével, megtartva a kínai szabályozó hatóságokkal, kifejezetten a Kínai Népköztársaság jegybankjával (PBC) fennálló kiváló kapcsolatait. A kínai kötvénypiaci befektetések hozzájárulnak az MNB befektetési portfóliójának diverzifikáltabbá tételéhez.

Emellett a két fél aláírt egy együttműködési megállapodást renminbi elszámolási számla szolgáltatások nyújtásáról. A felek megállapodtak abban, hogy felmérik, hogyan tudná az MNB hatékonyabban végrehajtani renminbi elszámolásait, illetve együttműködnek Budapest, mint a közép-kelet európai renminbi elszámolási központ szerepének erősítése érdekében.