Budapest, 2017. október 2. – Magyarország külső egyensúlyi pozíciója 2017 második negyedévében az EU-transzferek bővülő felhasználása mellett enyhén emelkedett, míg a folyó fizetési mérleg egyenlege a növekedést támogató beruházás és fogyasztás bővülésének hatására mérséklődött. A gazdaság külső finanszírozási képessége továbbra is a külső tartozásmutatók érdemi csökkenésével járt. A magyar gazdaság külső finanszírozási képessége változatlanul jelentősen meghaladja a környező országokban tapasztalt értéket.

2017 második negyedévében is jelentős, a GDP 6 százalékának megfelelő megtakarítási többlettel rendelkezett a magyar gazdaság, ami hozzájárul az ország külső sérülékenységének további csökkenéshez. A gazdaság külső egyensúlyi többletéhez a legtöbb belföldi szereplő hozzájárult. A többlet szintjében meghatározó szerepe van a háztartási szektor magas megtakarításának, amit a második negyedévben az államháztartási egyenleg kedvező alakulása is támogatott.

A finanszírozási képesség emelkedésével szemben a gazdaság folyó fizetési mérlegének többlete enyhén csökkent, de továbbra is magas. A folyó fizetési mérleg mérséklődése főként az élénkülő fogyasztás és beruházás magasabb importvonzatához köthető, aminek eredményeként a nettó export négy negyedéves többlete a GDP 9,2 százalékára mérséklődött. A negyedév során bővült az EU-transzferek felhasználása, ami főként a beruházásokat támogató tőkemérleg, és így a külső finanszírozási képesség bővülésében is tükröződött.

A finanszírozási oldali folyamatok szerint folytatódott a nettó külső adósság csökkenése, miközben a szezonálisan szokásos osztalékfizetések, valamint a Magyarországon működő vállalatok kifektetései a nettó közvetlentőke-befektetések mérséklődésével jártak. A negyedév során az államháztartás és a vállalatok is csökkentették nettó külső adósságukat, míg a bankrendszer szereplői növelték azt.

A külső adósság csökkentése azzal járt, hogy 2017 közepére tovább mérséklődtek a gazdaság külső adósságmutatói: az ország bruttó külső adóssága a GDP 67 százalékára, a nettó külső adósság 16 százalékra csökkent. A külső sérülékenység szempontjából kiemelt fontosságú rövid külső adósság 19,8 milliárd euróra mérséklődött, így a devizatartalék szintje továbbra is jelentősen meghaladja a befektetők által elvárt, biztonságosnak tartott szintet.