Budapest, 2017. október 27. – Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke csütörtök este az olasz jegybank, az olasz és a magyar bankszövetség vezető tisztségviselőivel és magas rangú szakmai partnerek részvételével ünnepélyesen is felavatta a jegybank olaszországi irodáját.

Az olasz jegybank külképviseleteihez hasonló MNB külföldi irodák közül Olaszországban is magas rangú szakmai találkozó keretében került sor az iroda szakmai megnyitójára. Az ünnepélyes rendezvény programjának fő témája az európai, ezen belül is az olasz és a magyar bankrendszer jövője volt. A szakmai fórumon az MNB alelnöke mellett beszédet mondott az olasz bankszövetség képviselője, Dr. Giovanni Sabatini, általános igazgató és Gabler Gergely, az MNB igazgatója is.

Az eseményen a magyar és az olasz jegybank delegáltjai mellett az olaszországi magyar nagykövet és munkatársai, az olasz pénzügyi-, banki és üzleti szféra, az olasz felsőoktatás, valamint think tank szervezetek képviselői vettek részt.

A szakmai partnerekkel történő informális egyeztetés mellett az esemény kiváló alkalmat jelentett az olaszországi iroda eddigi munkájának áttekintésére és értékelésére is.

A kis létszámú, a térség gazdasági, pénzügyi viszonyait jól ismerő szakembergárdával működő nemzetközi irodák célja, hogy a magyar jegybankot és a bankban folyó elemző munkát bekapcsolják a nemzetközi tudományos vérkeringésbe, valamint hogy erősítsék a társ- és partnerintézményekkel fennálló szakmai együttműködést.

Az MNB-hez hasonlóan Banca d"Italia képviseleti irodát tart fenn New Yorkban, Tokióban és Londonban, kiküldöttjei pedig jelen vannak további tizenegy városban szerte a világon, így olasz jegybanki kollégák tevékenykednek Abu Dhabi, Peking, Berlin, Kairó, Isztambul, Brüsszel, Moszkva, Újdelhi, Pretoria, Sao Paulo és Washington városaiban. Ezek részben önállóan fenntartott irodák, részben pedig a kiküldöttek az adott nagykövetségeken mint jegybanki alkalmazottak végzik a munkájukat.