Budapest, 2017. február 22. – Az MNB 2017. március 1. napjával elrendelte a TWDINVEST részvények tőzsdei terméklistáról történő törlését, miután a TWD Investments Nyrt.-nél a nyilvános értékpapír-kibocsátói minőséggel összeegyeztethetetlen jogsértéseket tárt fel.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – ahogy arról korábbi közleményében beszámolt – 2016. október 6. napjától átmenetileg felfüggesztette a TWD Investments Tanácsadó és Kereskedelmi Nyrt. (TWD Investments Nyrt.) részvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat. Az MNB ezt követően azonnali célvizsgálatot indított a kibocsátónál, a Budapesti Értéktőzsde pedig 2017. január 13. napjától a TWDINVEST részvények elkülönítéséről döntött.

A jegybanki célvizsgálat bizonyítékai alapján megállapítható, hogy a TWD Investments Nyrt. a részvényeinek értékét és hozamát, illetve a társaság megítélését érintő legalapvetőbb információkról sem tájékoztatja a befektetőket és az MNB-t. A jegybank által most feltárt – a kibocsátó belső működésében rejlő – rendkívül súlyos és kiterjedt jogsértések miatt a kibocsátó nem tud megfelelni a tőzsdei nyilvános részvénytársaságok átlátható működési követelményeinek, és a tőzsdei szereplésre vonatkozó minimális szakmai elvárásoknak sem. Kötelezettségei megszegésével a TWD Investments Nyrt. a szabályosan működő kibocsátók mellett negatívan befolyásolja a tőzsde intézményének megítélését is.

Az MNB a befektetők védelme érdekében 2017. március 1-jei hatállyal elrendelte a TWD Investments Nyrt. részvényeinek tőzsdei terméklistáról történő törlését. A részvények utolsó kereskedési napja 2017. február 24., miután azonban a fennálló jogsértések miatt a részvényforgalmazás visszaállítására nincs lehetőség, ez csupán egy technikai dátum, az értékpapírokkal a tőzsdei forgalomban már nem lehet kereskedni.

Az MNB 2016 őszén – a TWD Investments Nyrt. mellett – több célvizsgálatot is indított a tőzsdei kibocsátók legutóbbi éves, illetve féléves jelentéseinek tartalmi vizsgálatára. Az ellenőrzések során az MNB az OTT-ONE Nyrt.-re 2 millió forint, a FuturAqua Ásványvíztermelő és Vagyonkezelő Nyrt.-re 3 millió forint, a PANNON-VÁLTÓ Ingatlanbefektetési és Vagyonkezelő Nyrt.-re pedig 4 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki. A KEG Közép-európai Gázterminál Nyrt.-t (KEG Nyrt.) esetében a jegybank – a részvénykereskedés felfüggesztése mellett – határozatában felszólította a társaságot a 2015. évi pénzügyi jelentésének közzétételére. A kibocsátó a kötelezésnek azóta sem tett eleget, ezért az MNB – a tőzsdei kereskedésre elrendelt moratórium fenntartása mellett – célvizsgálatot indított annak feltárására, hogy a KEG Nyrt. mulasztásáért terhel-e valakit személyes felelősség.

Magyar Nemzeti Bank