Budapest, 2018. január25. –Az MNB a továbbiakban is a fogyasztók, befektetők érdekét képviseli a brókervádlottakkal szemben az – egy sajtóorgánum sugallatával szemben még le sem zárult – bírósági perekben. Az egyes brókervádlottakkal szembeni jegybanki szigort ügyvédjük formai kifogásokkal, egy hetilap pedig az újságírás alapvető etikai szabályainak mellőzésével támadja.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által a Hungária Értékpapír Befektetéskereskedelmi Zrt. „f.a.” (Hungária Ép.) és annak egyes felelőtlen korábbi igazgatósági tagjaival szemben hozott jegybanki határozatok után a befektetőket, fogyasztókat megkárosító, szabálytalan rendszert működtető vezetőkkel szemben már befejeződött a nyomozás. A megindult felelősségre vonási eljárások nyomán a Hungária Ép. e személyükben érintett volt vezetői büntetőeljárási felelősségre vonása tart, már vádlottként állnak a bíróság előtt.

A Hungária Ép. két volt igazgatósági tagjára, H.K.K-ra és K.L-re az MNB az akkori törvényi maximumnak megfelelő – 20-20 millió forintnyi – személyi bírságot szabott ki (a jegybank törvénymódosítási kezdeményezésére egyébként a bírságösszeg azóta 500 millió forintra nőtt). E brókervádlottak a jegybanki határozatot – formai és nem tartalmi okokra hivatkozva – bírósági perben támadták meg.

Bár az alsóbb fokú bíróság ítéletében – az MNB álláspontja szerint tévesen – formai szempontból az eljárási jogkérdésben a brókervádlottak álláspontjának adott helyt, de a bírósági eljárás még nem zárult le. Az MNB a Kúria előtt zajló eljárásban is határozottan és következetesen képviseli, hogy bírsághatározata formailag is mindenben megfelelt a jogszabályoknak. Az ügy kapcsán hozott I. fokú bírósági ítélethez hasonló eljárásjogi álláspont fel sem merült az MNB felügyeleti határozataival kapcsolatos, az elmúlt években lefolytatott több száz alsóbb fokú bírósági perben, illetve a Kúria sem kifogásolta azt számos, ilyen jellegű hasonló ítéletében.

A törvénynek mindenben megfelelően a brókervádlottak által eljárásjogilag vitatott MNB-határozatok egyértelműen tartalmazták, hogy a felelős MNB vezető nem önállóan, hanem „a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által… lefolytatott célvizsgálat során az MNB nevében eljáró Pénzügyi Stabilitási Tanács felhatalmazása alapján” hozta meg a határozatot. A brókervádlottak jogi képviselője – s nyomában a hetilap – valótlan állításával szemben az MNB érintett vezetője emellett szabályosan, a vonatkozó jegybanki vizsgálatok lezárulta után döntött az érintett volt Hungária Ép. volt vezetőivel kapcsolatos bírságszankcióról.

Mint emlékezetes, 2015-ben az MNB – röviddel azután, hogy átvette a pénzügyi felügyelés szerepkörét Magyarországon – másfél évtizede tartó brókervisszaéléseket tárt fel és szüntetett meg. Természetes, hogy e helyzetben a brókervádlottak ügyvédei minden lehetséges jogi eszközt megpróbálnak latba vetni annak érdekében, hogy védenceik megmeneküljenek a felelősségre vonás alól.

A jegybank bízik abban, hogy a Kúria rövidesen várható döntésével orvosolhatja az ügy kapcsán az I. fokú bíróság ítéletének hibáját. Az MNB az elmúlt bő négy évhez hasonlóan a továbbiakban is tőle megszokott módon, határozottan a fogyasztók, a befektetők és a teljes pénzügyi piac stabilitásának érdekét képviseli. A jegybanki törekvések mellett a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében ugyanakkor mindehhez szükség volna az érintett sajtóorgánum részéről a felelős újságírás alapvető etikai szabályainak – például a „hallgattassék meg a másik fél” elvének – betartására.

Magyar Nemzeti Bank