Budapest, 2018. december 7. – Az MNB idén is kisebb súlyú hiányosságokat tárt fel a „fair banki” előírások betartására vonatkozó témavizsgálata során. A jegybank a 16 pénzügyi intézményt érintő vizsgálatsorozatában összesen 13,65 millió forint bírságot szabott ki, s kötelezte a társaságokat a hibák kijavítására. Az MNB a jövőben is kiemelten ellenőrzi a körültekintő fogyasztói hitelfelvételt támogató előírások betartását.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a korábbi évekhez hasonlóan újabb – ezúttal 16 – pénzügyi intézménynél (kereskedelmi bankoknál, takarékszövetkezeteknél, pénzügyi vállalkozásoknál) végzett témavizsgálatot a 2015 februárjától életbe lépett „fair banki” szabályrendszer betartásának ellenőrzésére.

A fogyasztóknak nyújtott hitelről szóló törvényben (Fhtv.), a hitelintézeti törvényben (Hpt.), s egyéb rendeletekben megjelent fair (etikus) előírások – elsősorban a hitelköltségek és az ügyféltájékoztatás szigorúbb szabályozásával – a tisztességes hitelezés feltételeit teremtették meg Magyarországon. Ezek alapján a hitelezők (és közvetítők) kötelesek szerződéskötés előtt a hitelajánlatok összehasonlíthatósága és a megalapozott fogyasztói döntés érdekében, széleskörű (szóbeli és írásbeli) felvilágosítást adni a hiteltermékről, illetve a konkrét szerződési ajánlatról.

A fogyasztó által – igényeiről és pénzügyi lehetőségeiről – megadott információkon alapuló tájékoztatásnak ki kell terjednie többek között a hitel legfontosabb jellemzőire (pl. futamidő, törlesztés, kamatok és díjak), fogyasztó jövedelemére gyakorolt hatásaira, a fizetés elmulasztásának következményeire (pl. késedelmi kamat, hitel felmondása), a kamatkockázatra, valamint az előtörlesztési és az elállási jogra. Emellett szemléltető példán kell bemutatni a kamat- és jövedelemváltozás pénzügyi teherviselő képességre gyakorolt hatását is.

Mindezek alapján az MNB a vizsgálatsorozat keretében kiemelten ellenőrizte, hogy az érintett pénzügyi intézmények az egyes hiteltípusok igénylése során megfelelően teljesítették-e a szerződéskötést megelőző szóbeli és írásbeli ügyféltájékoztatási kötelezettségüket.

A jegybank a vizsgált pénzügyi intézményeknél kisebb súlyú, nem rendszerszintű hiányosságokat azonosított. A vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy a piaci szereplők egyes hitelügyleteinél nem volt utólag igazolható a tájékoztató dokumentumok átadása, a jelzáloghitelek személyre szóló tájékoztatói hiányosak voltak, illetve több esetben az egyoldalú kamatmódosítási gyakorlatuk sem felelt meg teljeskörűen a fair banki szabályoknak.   

A jegybank mindezek nyomán 15 pénzügyi intézmény esetében összesen 13,65 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki közzétett határozataiban. Az ezekben szereplő, feltárt hibák kijavítását célzó intézkedéseket, kötelezéseket a pénzügyi intézmények folyamatosan teljesítik.

Az MNB a fogyasztói hitelvétellel összefüggő tájékoztatási szabályok betartását a jövőbeni vizsgálatainál is kiemelt figyelemmel követi nyomon.

Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank H-FH-I-B-16/2018. számú határozata a Kinizsi Bank Zrt. részére A Magyar Nemzeti Bank H-FH-I-B-19/2018. számú határozata az M7 TAKARÉK Szövetkezetnél lefolytatott fogyasztóvédelmi eljárás lezárásáról A Magyar Nemzeti Bank H-FH-I-B-20/2018. számú határozata a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaságnál lefolytatott fogyasztóvédelmi eljárás lezárásáról A Magyar Nemzeti Bank H-FH-I-22/2018. számú határozata a Mohácsi Takarék Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaságnál lefolytatott fogyasztóvédelmi eljárás lezárásáról A Magyar Nemzeti Bank H-FH-I-B-24/2018. számú határozata a DUNA TAKARÉK BANK Zártkörűen Működő Részvénytársaságnál lefolytatott fogyasztóvédelmi eljárás lezárásáról A Magyar Nemzeti Bank H-FH-I-26/2018. számú határozata az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt.-vel szemben A Magyar Nemzeti Bank H-FH-I-B-28/2018. számú határozata a Porsche Bank Zrt. részére A Magyar Nemzeti Bank H-FH-I-B-31/2018. számú határozata az Oney Magyarország Zrt.-vel szemben A Magyar Nemzeti Bank H-FH-I-B-32/2018. számú határozata a Hungária Takarék Takarékszövetkezetnél lefolytatott fogyasztóvédelmi eljárás lezárásáról A Magyar Nemzeti Bank H-FH-I-B-33/2018. számú határozata a KORONA TAKARÉK Takarékszövetkezetnél lefolytatott fogyasztóvédelmi eljárás lezárásáról A Magyar Nemzeti Bank H-FH-I-B-35/2018. számú határozata a Sberbank Magyarország Zrt.-vel szemben A Magyar Nemzeti Bank H-FH-I-B-36/2018. számú határozata a Gránit Bank Zrt.-vel szemben A Magyar Nemzeti Bank H-FH-I-B-37/2018. számú határozata a 3A Takarékszövetkezet részére A Magyar Nemzeti Bank H-FH-I-B-38/2018. számú határozata a Fókusz Takarékszövetkezettel szemben A Magyar Nemzeti Bank H-FH-I-B-39/2018. számú határozata a PÁTRIA Takarékszövetkezettel szemben A Magyar Nemzeti Bank H-FH-I-B-48/2018. számú határozata a Polgári Bank Zrt.-vel szemben