A jegybank az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt számol be munkájáról

2018. június 29. - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jegybanktörvényben meghatározottak szerint végzi tevékenységét, a jogszabály szerint a jegybank elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságának tartozik beszámolási kötelezettséggel. Az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke, Varju László (DK) a jegybanktörvény ismerete nélkül, kizárólag politikai haszonszerzés céljából kezdeményezte a költségvetési bizottság összehívását, miközben a jegybanktörvény egyértelműen kimondja, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása.

A jegybanktörvény értelmében az MNB elnöke rendszeresen beszámol az Országgyűlés plenáris ülésén, valamint minden esetben eleget tesz a Gazdasági Bizottság üléseire szóló meghívásnak. Az elfogadásra váró jövő évi költségvetéssel kapcsolatban a Stabilitási törvény értelmében a Költségvetési Tanács elnöke jogosult beszámolni a költségvetési bizottság előtt.