Budapest, 2018. június 29. A Magyar Nemzeti Bank döntést hozott az anticiklikus tőkepufferráta 2018. július 1-jétől alkalmazandó mértékéről. A ciklikus rendszerkockázatok szintje továbbra is mérsékelt, ezért a Pénzügyi Stabilitási Tanács – a fenntartható hitelezés támogatása érdekében – a 0 százalékos ráta fenntartásáról döntött.

Az anticiklikus tőkepuffer célja a pénzügyi közvetítőrendszer hitelezési ciklusokon átívelő stabilitásának és ellenálló képességének növelése. Az anticiklikus tőkepuffer mértékét az MNB negyedévente vizsgálja felül.

2017-ben növekvő pályára állt a háztartási hitelezés, miközben a vállalati hitelezés dinamikus bővülése folytatódott. A fellendülés ellenére a nettó hitelkiáramlás összességében egyik szegmensben sem minősíthető túlzottnak, a hitelállomány-bővülés pedig a válság előtti időszakhoz képest egészségesebb szerkezetben valósul meg. A hazai folyamatok és azok régiós trendekkel való összehasonlítása is arra utal, hogy a jelenlegi környezetben jelentős kapacitások állnak rendelkezésre a hitelezés bővülésére. Ennek következtében továbbra sem látható érdemi változás a ciklikus rendszerkockázatok szintjében és dinamikájában. Az irányadó hitel/GDP-rés tartósan és számottevően negatív értéke, valamint a kiegészítő túlfűtöttségi és sérülékenységi indikátorok aktuális szintje és dinamikája továbbra is a ciklikus rendszerkockázat mérsékelt szintjére utalnak.

Ezek alapján az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a hazai kitettségekre alkalmazandó anticiklikus tőkepufferráta 0 százalékos szinten való tartásáról döntött. A rátában a következő 1 éves időhorizonton előreláthatóan nem várható változás, ami támogathatja a hitelintézetek hitelezési aktivitásának fenntartható bővülését.

A hazai pénzügyi rendszer ciklikus kockázatainak alakulására hatással lehetnek azon EU-n kívüli, ún. harmadik országok pénzügyi folyamatai is, amelyekben a hazai székhelyű pénzügyi intézményeknek jelentős kitettségeik vannak. Ennek megfelelően a hazai bankrendszer szempontjából jelentős harmadik országok hitelezési folyamatait az MNB nyomon követi és szükség esetén a hazai hitelintézetek ottani kitettségeire anticiklikus tőkepufferrátát ír elő.

 

További tudnivalók az anticiklikus tőkepufferről, valamint annak működéséhez kapcsolódó egyéb információkról

Magyar Nemzeti Bank