Civil Háló pályázat oktatók képzésére és gamifikációs eszközökkel történő pénzügyi kultúra fejlesztésére

Budapest, 2018. december 27.A Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Háló program részeként az MNB pályázatot hirdet civil és nonprofit szervezeteknek trénerek számára tartandó, pénzügyi kultúrát fejlesztő interaktív képzési programra, valamint a pénzügyi tudatosság gamifikációs (játékos információközlő) eszközökkel történő fejlesztésére. A pályázók 2019. január 31-ig nyújthatják be elképzeléseiket.

A 2018-ban megvalósult, a pénzügyi tudatosságot erősítő, közfoglalkoztatottak oktatásra vonatkozó és a hátrányos helyzetű régiók pénzügyi kultúrafejlesztését támogató sikeres civil projektek kedvező tapasztalatainak ismeretében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb nyílt pályázatot írt ki „Civil Háló támogatási program 2018-2019.” címmel. A pályázat – amelynek anyagi forrását a jegybank által kiszabott bírságok biztosítják – olyan pénzügyi fogyasztóvédelmi projektek megvalósítását támogatja, amelyek széles körben hatékony segítséget jelentenek a fogyasztók pénzügyi kultúrája és pénzügyi tudatossága erősítésében.

Az idei pályázat a jegybank által idén tavasszal eredményesen lebonyolított „Pénzügyek felsőfokon – Légy Kreatív!” egyetemi ötletpályázat néhány elképzelésének megvalósítására épül. A kiírás szerint a most meghirdetett új pályázatok megvalósításában az ötletgazda diákoknak is lehetőségük lesz részt venni, ugyanis a pályázó civil szervezeteknek biztosítaniuk kell a bevonásukat a folyamatba.

A „Civil Háló támogatási program 2018-2019.” pályázat témakörei:

1. Pénzügyi kultúrát fejlesztő interaktív képzési program trénerek, mentorok, belső oktatók, instruktorok, nevelők számára;

2. Pénzügyi tudatosság fejlesztése gamifikációs eszközökkel

A pályázatra azon civil és non-profit szervezetek jelentkezhetnek, amelyek alapszabályban rögzített céljai között szerepel a (pénzügyi) fogyasztóvédelem, pénzügyi kultúra fejlesztése, a pénzügyi fogyasztói tudatosság növelése vagy a pénzügyi fogyasztói jogérvényesítés elősegítése tevékenységek közül legalább egy. Előnyt élveznek a kifejezetten pénzügyi fogyasztóvédelmi, illetve a széles társadalmi rétegeket elérő szervezetek, továbbá a sérülékeny és speciális csoportokkal együttműködő civil intézmények.

Egy szervezetnek egy kérelem benyújtására, s ezen belül egy projekt megvalósítására van lehetősége pályázni azért, hogy minél szélesebb kör részesülhessen támogatásban. A sikeres pályázatokat a szerződések megkötését követően 2019. december 31-ig kell megvalósítani, azok szakmai és pénzügyi teljesítését a jegybank teljeskörűen ellenőrzi.

Az írásos pályázatoknak legkésőbb 2019. január 31., 16.00 óráig kell beérkezniük a jegybankba, a részletekről a pályázók az MNB Civil Háló honlapján tájékozódhatnak. A beérkezett pályázatokról szakmai bíráló bizottság javaslata alapján az MNB Igazgatósága dönt a nyilvános Pályázati kiírásnak megfelelően.

Az MNB társadalmi felelősségvállalási stratégiája alapján változatlanul kiemelt figyelmet fordít a fogyasztók pénzügyi tudatosságának növelésére, s ennek keretében részt vállal a hazai civil fogyasztóvédelmi szervezetek pénzügyi fogyasztóvédelmi tevékenységének támogatásában. A cél országos lefedettséget biztosító integrált pénzügyi fogyasztóvédelmi rendszer, a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat kialakítása, a jegybank és a civilek együttműködésének köszönhetően valós pénzügyi fogyasztóvédelmi szemléletváltás elérése Magyarországon.