Budapest, 2018. október 5. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB), a sanghaji Fudan Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem három oldalú együttműködési megállapodást kötött az MNB szakmai támogatásával létrejövő Fudan-Corvinus MBA kettős diplomát adó képzésről, amely 2019. februárban indul Budapesten, a régió első kínai oktatási programjaként. A megállapodást a The Pre-Forum Session of Shanghai Forum 2019 című konferencián írták alá, amely az MNB, a sanghaji Fudan Egyetem és a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány közös szervezésében került megrendezésre az MNB alapítványainak új székhelyén, a Bölcs Várban.

A rendezvényt Matolcsy György jegybankelnök nyitotta meg, aki beszédében bemutatta az MNB szakmai támogatásával létrejövő Fudan-Corvinus MBA kettős diplomát adó úttörő programot, melynek célja, hogy a keleti és nyugati világ globalizációjában – nemzetközileg elismert kínai és európai professzorok segítségével –iránytűt biztosítson. A jegybak elnöke után köszöntőt mondott Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete, Őexc. Duan Jielong úr, Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, valamint a sanghaji Fudan Egyetem rektorhelyettese Chen Zhimin és Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora.

Az ünnepélyes megnyitót követően a szakmai konferencia megnyitójaként Palotai Dániel, - az MNB főközgazdásza –, valamint Zhang Jun, a Fudan Egyetem Gazdasági Kar dékánjának társelnökletével egy panelbeszélgetésre került sor. Ennek keretében lengyel, szlovák és cseh előadók a közép-kelet-európai régió szerepét vizsgálták az új világrendben. A résztvevők között volt Piotr Szpunar, a lengyel jegybank gazdasági elemzésekért felelős szervezeti egységének igazgatója, Lucia Husenicová, a pozsonyi Ázsiai Tanulmányok Intézet igazgatója, valamint Jeremy A. Garlick, a prágai Gazdaságtudományi Egyetem oktatója.

 

A sanghaji Fudan Egyetem a Kínai Népköztársaság kereskedelmi és oktatási minisztériumainak támogatásával, Sanghaj város önkormányzatával és a Korea Foundation for Advanced Studies nevű dél-koreai think-tankkel közösen 2005. óta minden év májusában rendezi meg a nemzetközileg is elismert Sanghaj Fórumot. A rendezvényen 2017-ben Matolcsy György Elnök úr vitaindító előadást is tartott, valamint 2017-ben és 2018-ban az MNB a Fudan Egyetemmel társszervezőként 1-1 panelbeszélgetést szervezett az esemény hivatalos programjának részeként.