Budapest, 2018. november 15. Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta, hogy Sz. Péter jogosulatlan portfóliókezelést végezzen, s 12 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki korábbi engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenysége miatt. Az ügyfeleknek csak a megfelelő engedéllyel működő befektetési szolgáltatójuk számára tanácsos átengedni az értékpapírszámlájuk feletti rendelkezési jogot, kizárólag akkor, ha már portfóliókezelési szerződést kötöttek vele.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy a budapesti lakóhelyű Sz. Péter végzett-e rendszeres gazdasági tevékenység keretében a befektetési szolgáltatókról szóló törvény (Bszt.) által szabályozott, s az MNB engedélyéhez kötött portfóliókezelési tevékenységet.

A jegybank vizsgálata feltárta, hogy a magánszemély – aki korábban az egyik hazai befektetési szolgáltató devizakereskedője volt, de e munkaviszonya időközben megszűnt – több, vele kapcsolatba kerülő befektetőtől meghatalmazást szerzett arra, hogy kizárólagosan kezelje az e brókercégnél vezetett értékpapírszámlájukon lévő pénzeszközöket. Sz. Péter a befektetők értékpapírszámláján elhelyezett pénzeszközzel – magas kockázatot jelentő – devizapárokkal történő kereskedést végzett. Rendelkezési joguk átadása ellenére a befektetési kockázatot az ügyfelek viselték, míg Sz. Péter az esetlegesen realizált nyereség esetén sikerdíjat („részesedést”) kért. Az MNB által azonosított ügyfeleinél a magánszemély nem ért el nyereséget, viszont több értékpapírszámla tulajdonosa jelentős összegű veszteséget szenvedett.

Sz. Péter ugyanakkor nem rendelkezett, nem is rendelkezhetett befektetési szolgáltatásra vonatkozó felügyeleti engedéllyel (a Bszt. szerint e tevékenységet itthon csak hitelintézetek és befektetési vállalkozások végezhetik).

Mindezek miatt az MNB ma közétett határozatában azonnali hatállyal megtiltotta a magánszemélynek a jogosulatlan tevékenység folytatását, s 12 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki számára. A bírságösszeg meghatározásánál a jegybank súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy Sz. Péter engedély nélküli tevékenységét huzamosabb ideig folytatta, s az MNB vizsgálata során az ügyre vonatkozó lényeges körülményekről valótlant állított. Ugyancsak negatívumként értékelte a jegybank, hogy a magánszemély tevékenysége a befektetők részére jelentős összegű kár bekövetkeztének kockázatát hordozta. Az MNB Sz. Péter tevékenysége miatt már a piacfelügyeleti eljárás közben büntetőeljárást kezdeményezett a nyomozó hatóságnál.

Az MNB felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy – a felesleges kockázatok elkerülése érdekében – kizárólag a megfelelő engedélyekkel rendelkező befektetési szolgáltatójuk számára tanácsos átengedniük az értékpapírszámlájuk feletti rendelkezési jogot, azt is csak abban az esetben, ha előzőleg már portfóliókezelési szerződést kötöttek vele.

Magyar Nemzeti Bank